Scena

HEAVY METALAC KLASIKE: U Beču otvoren muzej posvećen Beethovenu

Beethoven je živio na nekoliko bečkih adresa. Ondje su postavljene spomen ploče.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Beču je prije desetak dana u stanu u 19. bezirku otvoren muzej posvećen velikome njemačkom kompozitoru Ludwigu van Beethovenu.

Iako u Beču postoje tri stana koja se dovode u vezu s kompozitorom i sastavni su dio Bečkoga muzeja, dosad nije postojao muzej u glavnome austrijskom gradu posvećen velikom glazbeniku.

Zbog toga je gradska uprava odlučila stan u kojemu je Beethoven 1802. napisao pismo "Testamenta iz Heiligenstadta" upućeno bratu i nikad poslano, proširiti i pretvoriti u muzej. U pismu jedan od najvećih kompozitora 19. stoljeća piše o očaju zbog progresivnog gubitka sluha.

Preselio se po savjetu liječnika koji su mu savjetovali da zbog gubitka sluha otiđe što dalje iz bučnoga središta grada.

"Novi muzej posjetiteljima nudi svojevrsnu sintezu glazbe i osobnih predmeta muzičkoga genija, rasvjetljavajući njegov život i borbu s gluhoćom s novoga znanstvenog stajališta", rekla je kustosica Liza Noggler-Guertel.

U muzeju će biti izložena zbirka rukopisa, instrumenata i klavir na kojem je Beethoven svirao, nekoliko njegovih bista, knjige, fotografije, namještaj, umjetničke slike, originalna pisma, konverzacijsku bilježnicu pomoću koje se sporazumijevao nakon što je u potpunosti izgubio sluh te nekoliko slušnih pomagala za osobe oštećena sluha koje je koristio.

Beethoven je živio na nekoliko bečkih adresa. Ondje su postavljene spomen ploče.

Posjetitelji u nekoliko audio-prostorija muzeja mogu pratiti na koji se način sluh slavnoga glazbenika postupno gubio.

U petogodišnju obnovu muzeja utrošeno je 750.000 eura.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KLASIČNA MUZIKA, NJEMAČKA, AUSTRIJA, BEČ, ludwig van beethoven, klasična glazba, MUZEJ