Turizam

Korejsko-hrvatski poslovni forum: Korejski turisti su lideri u povećanju broja turista s azijskog tržišta

Piše: Ivana Vranješ

Hrvatska i Republika Koreja imaju  dobre gospodarske odnose, a prostora za napredak  ima i u području turizma. O  suradnji između  Hrvatske i Republike  Koreje u segmentu  turističke industrije razgovaralo se u petak  na godišnjem Korejsko-Hrvatskom poslovnom forumu u  organizaciji Veleposlanstva Republike Koreje u Hrvatskoj i Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba, a pod  pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, Korejske turističke organizacije i Korejskog poslovnog  centra  u Zagrebu – Kotra.

 U  pozdravnom govoru   veleposlanik Republike Koreje u  Hrvatskoj Park Won-sup je rekao  kako ovakvi forumi su prilika za razvoj poslovanja hrvatskih i korejskih tvrtki, a fokusiraju se na teme od zajedničkog interesa kao što  su infrastruktura, zdravstvo, informatičke tehnologije, a  ove godine se promovira  turizam dviju zemalja.

„ Prethodnih godina turistička suradnja je bila važan element u razvoju naših odnosa. Broj turista iz Koreje  u Hrvatsku  se povećao i  dosegnuo oko 380 tisuća dolazaka  u 2016 godini“, rekao je korejski veleposlanik te je dodao kako ga veseli mogućnost napretka i proširenja te suradnje.

„ Želimo čuti nova mišljenja  kako bismo uspostavili održivu  suradnju u području  turizma i povećali  broj dolazaka korejskih turista  u Hrvatsku“, nastavio je veleposlanik. Izrazio je uvjerenje  da će se uspostaviti izravna veza između Hrvatske i  Istočne Azije što će biti  prilika za veću suradnju.

„ Želimo proširiti suradnju u turizmu  kako bi olakšali  ulaganja u hrvatski turizam. Naše  zemlje mogu surađivati i u drugim područjima, primjerice informatičke usluge i slično“, izjavio je korejski veleposlanik. Spomenu je Zimske olimpijske  igre u Pyeongchangu 2018 godine na kojima očekuje hrvatske turiste.

 Pomoćnik ministra turizma  Robert Pende je rekao kako Republika Hrvatska u suradnji s korejskim   veleposlanikom  želi ojačati suradnju s Republikom Korejom potpisivanjem sporazuma o turističkoj suradnji i nada se da će se to uskoro realizirati. Naglasio je kako su korejski turisti  lideri u povećanju broja  turista s  azijskog tržišta u Hrvatsku. Smatra kako  prostora za suradnju  ima puno te se očekuju   korejske investicije i u području turizma

„ Ovo je treći   Korejsko-hrvatski  forum, a ove godine je na temu „ Novi trendovi u  turizmu“. Do sada su održana dva  Foruma u organizaciji  veleposlanstva Republike Koreje i Hrvatsko-korejskog poslovnog  kluba, na teme  ICT i  medicina. Što se tiče turizma očekujemo da ćemo zadržati broj korejskih turista, a ove godine će biti 500 tisuća dolazaka korejskih turista , ali očekujemo da ćemo i povećati  taj  broj . Ove godine 25 milijuna Korejaca putuje  svijetom, a s  obzirom da je njih 50 milijuna to znači da svaki drugi putuje. Želimo im ponuditi neke druge sadržaje i turističke  ture koje će ih privući. Planiramo im ponuditi primjerice kontinentalni turizam „,rekao je Zoran  Horvat, predsjednik  Hrvatsko-korejskog poslovnog  kluba. Naglasio je da  Korejce najviše zanimaju   gradovi, povijesno-kulturne znamenitosti , netaknuta priroda.

 Hrvatskih  turista u Koreji je zanemariv  broj i nadam se da će  prezentacija Zimskih  olimpijskih igara  u Pyeongchangu  2018 biti biti dodatni motiv da se privuku i hrvatski turisti na tako daleku  destinaciju“, zaključio je Horvat. Naglasio je da što se  gospodarske suradnje tiče korejsko tržište je interesantno hrvatskim tvrtkama za plasman prehrambenih proizvoda,  a Korejci veliki interes pokazuju i za RIZ-ove odašiljače. Na hrvatskom tržištu su korejski automobili, televizori i drugi kućanski aparati.

 Znatnom broju korejskih gostiju nada se Leo Pandžić čija obitelj ima seosko imanje Zlatni lug smješteno  4 kilometara od  centra Požege. Imanje se sastoji od ugostiteljskog objekta, prenoćišta i vinoteke na površini 70 hektara.

„ Prije desetak godina  počeli smo razvijati kontinentalni turizam. Sada imamo 54 ležaja u 23 sobe. Restoran ima 300  sjedećih mjesta. Na našem imanju pokušavamo  dočarati  priču Slavonije, imamo  autohtone životinje za naš kraj, slavonsko-srijemske podolce, jelene lopatare, tradicionalnu hranu. U  ovoj godini smo ostvarili više od 5 tisuća noćenja. Preko zime imamo lovni turizam, u okolici  je lovište gdje dolaze  turisti iz Austrije, Slovenije , Madžarske, a imamo i domaće turiste „ rekao je Pandžić. Naglasio je kako se u okolici  nalazi i Papuk koji bi  mogao biti zanimljiv i korejskim turistima, ali i razna mjesta netaknute prirode u Požeško-slavonskoj županiji, a korejski turisti mogu posjetiti i Baranju i Kopački  rit  te ostale destinacije u Slavoniji.

 Među  brojnim turističkim agencijama koje su  Forum vidjele kao dobru priliku za poslovnu suradnju je  i agencija Tureta Travel  iz Zagreba.

„ Specijalizirani smo za  primitak stranih  gostiju u Hrvatsku. Većina naših  turista dolazi iz  Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Južne Amerike, sve više imamo turista i iz Azije, a od iduće godine  počinjemo i s organiziranim  dolaskom  korejskih  turista.  Hrvatska je jako  interesantna kao nova destinacija na azijskom tržištu, a Korejce  koji dolaze zadnjih  pet, šest godina  u organiziranim skupinama ne zanima samo  Hrvatska, nego i regija. Slovenija, BiH , Crna Gora“,  rekao je Igor Auferber.

 Tvrtka Pointers iz Osijeka  radi   digitalizaciju  hrvatskog turizma. „ Imamo  iskustva s korejskim tvrtkama zadnjih   dvanaest godina, jer smo neke od njih dovodili na europsko  tržište po pitanju marketinških  proizvoda. Već smo tri godine u sektoru turizma i odradili smo digitalizaciju 50 posto hrvatske obale. Pokretači smo digitalizacije  hrvatskog turizma i na forum smo došli kao destinacijska menadžer kompanija  koja želi korejskim kompanijama ponuditi suradnju u sektoru turizma, a uz to želimo pomoći korejskim partnerima u podizanju   vidljivosti destinacija u Koreji, jer smo se proširili  i izvan Hrvatske u Južnoafričku Republiku, a postoji mogućnost da se proširimo i u Aziju“, rekao je  Krunoslav Weinpert iz tvtke Pointers.. Naglasio je da  korejski turisti iznimno cijene hrvatsku tradicionalne običaje, kulturu, te kroz turističke ture tvrtka  želi to predstaviti  korejskim turistima.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

turizam, korea, hrvatska