Zagreb

ZAGREB: "Darovi za cijeli život" tema su trećeg izdanja Muzeja realnosti

Piše: PolitikaPlus

"Darovi za cijeli život" tema su trećeg izdanja Muzeja realnosti: Sva djeca imaju pravo na dobar početak

 

Zdravlje, hrana, obrazovanje, obiteljska skrb i sigurnost "darovi" su koje zaslužuje svako dijete


Zagreb, 29. studenoga 2017.
Ususret nadolazećim blagdanima treće izdanje Muzeja realnosti poziva na promišljanje o darovima: ne samo onima koji će nas razveseliti u čizmici ili ispod bora, već onima koji nas zauvijek prate – "darovima za cijeli život".

Najranije godine djetinjstva obilježavaju naše živote zauvijek, a iskustva u prve tri godine trajno određuju našu budućnost; utječu na naše zdravlje, sposobnost da usvajamo nova znanja, prilike da se razvijamo, volimo, živimo sretno i ispunjeno te da dosegnemo svoje pune potencijale. No, neka djeca nemaju priliku za dobar, čak niti za prosječan početak; za njih "darovi za cijeli život" – zdravlje, hrana, obrazovanje, obiteljska skrb i sigurnost – ostaju neostvarene želje. Muzej realnosti ove godine upravo tome posvećuje pažnju i vodi posjetitelje na interaktivno putovanje kroz najranije djetinjstvo, naglašavajući važnost adekvatnog ranog razvoja djece

Ovogodišnje izdanje UNICEF-ovog Muzeja realnosti održat će se od 11. do 13. prosinca u Muzeju iluzija u ZagrebuJedinstveni interaktivni postav Muzeja realnosti omogućit će posjetiteljima doživljaje različitih stvarnosti koje čine život u svijetu koji dijelimo te im približiti djelić potresne svakodnevice najmlađe i najugroženije djece iz njihovog životnog kutka. Također, pružit će im iskustvene odgovore na pitanja kako stvari koje ne biramo, poput mjesta rođenja, mogu odrediti životne šanse svakog djeteta, što uzrokuje razlike i postoje li načini da ih smanjimo. Tako će Muzej realnosti otvoriti vrata drugačijem doživljaju stvarnosti i novom pogledu na današnji svijet, u kojemu zbog nejednakosti, siromaštva, prirodnih katastrofa i ratnih zbivanja teško žive milijuni djece.

Posjetitelji Muzeja realnosti moći će saznati i što UNICEF, uz podršku građana, čini za najranjiviju djecu te se uključiti u program Čuvari djetinjstva i podržati stvaranje boljeg, sigurnijeg i pravednijeg svijeta, za svako dijete. 

 

Jeste li znali?

·       za više od 43 posto djece mlađe od 5 godina postoji opasnost da neće ispuniti svoj puni razvojni potencijal zbog rizika od siromaštva, loše prehrane, nedovoljnog pristupa osnovnim uslugama i poticajnim mogućnostima

·       1 od 11 djece mlađe ili u dobi od 7 godina provelo je ključne rane godine svog života okruženo neprekidnim ratovima i sukobima

·       oko 75 milijuna djece mlađe od 5 godina živi u područjima sukoba

·       80 posto djece u svijetu u dobi od 2 do 4 godine iskusilo je nasilno discipliniranje u obitelji

·       svake dvije minute jedno dijete mlađe od pet godina umre zbog ugriza komarca

·       oko 155 milijuna djece u svijetu zaostaje u razvoju zbog slabe prehrane, nezdravog okruženja i bolesti

·       gotovo polovica svih smrtnih slučajeva djece mlađe od 5 godina može se pripisati pothranjenosti.

·       bolesti povezane s vodom jedan su od vodećih uzroka smrti kod djece mlađe od 5 godina. Oko 660 milijuna ljudi na globalnoj razini nema pristup odgovarajućim izvorima vode. 


Postav Muzeja realnosti bit će moguće razgledati u Muzeju Iluzija (Ilica 72) u Zagrebu od ponedjeljka 11. do  srijede 13. prosinca – na dan otvorenja u ponedjeljak radno vrijeme Muzeja bit će od 12 do 22 sata, dok će preostale dane vrata Muzeja biti otvorena od 9 do 22 sata. 

Ulaz će biti slobodan za sve posjetitelje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

muzej realnosti, unicef, muzej