Regija

'SLOVENCI SRETNI ODLUKOM JUNCKERA': Posrednička uloga EK i Timmermansa potvrda je slovenskih stajališta

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ulogu potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa, za kojega je u ponedjeljak potvrđeno da će  posjetiti Ljubljanu i Zagreb u pokušaju medijacije oko arbitražne presude, većina slovenskih medija tumači kao potvrdu stajališta slovenske vlade da arbitražnu presudu treba implementirati.

 To što je predsjednik Komisije Juncker za posredovanje angažirao svoju "desnu ruku" i iskusnog političara s dugom diplomatskom karijerom, koji se razumije u sklapanje kompromisa, za slovensku je vladu važan signal da arbitražna presuda, koju Hrvatska uporno odbacuje, "neće završiti u prašnim arhivima", a možda i nagovještaj "odlučnijeg pritiska" na Hrvatsku, navodi u komentaru ljubljansko "Delo".


"Hrvatska nije u situaciji da u beskonačnost tvrdoglavo niječe arbitražu, a premijer Plenković mogao bi odigrati ulogu državnika ako počne nastojati da dođe do provedbe presude koja u širem kontekstu objema stranama donosi više koristi nego slabosti", navodi vodeći slovenski list, ali upozorava da arbitraža u Sloveniji ima i unutarnjepolitičko značenje jer je postala temom za parlamentarne izbore iduće godine.To je potvrdio i istup predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je osudio najveću oporbenu stranku jer je u ponedjeljak opstruirala donošenje tzv. "implementacijskih zakona" vezanih na arbitražu.


Takav potez Slovenske demokratske stranke (SDS), koja se ne slaže s rezultatom arbitražne odluke, Brglez je nazvao "pogrešnim i štetnim za interese Slovenije", navodi "Delo".Kako u izvješću za Slovensku televiziju navodi Erika Štular iz Bruxellesa, malo je toga poznato o Timmemansovoj misiji u Zagrebu i Ljubljani i hoće li on pripremiti kakva "konkretna rješenja" za postojeći arbitražni zaplet, a izvori u Komisiji navode da će on "najprije saslušati obje strane" i  nastojati utvrditi je li moguć kompromis.
U Bruxellesu su svjesni koliko su sadašnje pozicije dviju strana udaljene i da će teško biti naći neko rješenje koje je obostrano prihvatljivo. Zato u vezi s očekivanjima od Timmermansova angažmana treba biti realan, navodi u prilogu RTV Slovenija.


Mariborski list "Večer" ističe da su i jučerašnje izjave premijera dviju država u Budimpešti pokazale da su stajališta o arbitraži još uvijek vrlo udaljena, jer hrvatski premijer ponavlja pozive Ceraru da dođe u Zagreb na razgovore o otvorenim pitanjima i ponavlja da je za bilo kakvo rješenje o granici potrebna suglasnost dviju država, dok Cerar smatra da za taj susret nisu ispunjeni uvjeti sve dok Hrvatska ima "negativno stajalište" prema arbitražnoj presudi i njenoj implementaciji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ARBITRAŽA, SLOVENIJA, HRVTSKA, EU