Tehnologija

Od srijede, 29. studenoga: U Splitu počinje ugradnja uličnih senzora za 'smart parking'

Svi korisnici aplikacije će u realnom vremenu na karti moći vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta te gdje se nalaze parkirna mjesta za invalide....

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradska tvrtka Split parking od ove srijede, 29. studenoga kao nositelj projekta kreće s radovima na ugradnji inovativne senzorske tehnologije, koja bi kroz aktiviranje Smart Split parking aplikacije građanima trebala olakšati parkiranje te smanjiti gradske gužve.

 Iz te splitske gradske tvrtke u ponedjeljak su priopćili kako u srijedu i četvrtak planiraju ugradnju uličnih senzora na dvije lokacije, kroz jutro na Poljičkoj cesti ispred zgrade "Montera", a poslijepodne na parkingu u Šoltanskoj ulici ispred bolnice "Križine“. Završetak ugradnje i povezivanje svih uličnih senzora u sustav planirani su za ožujak sljedeće godine.

Riječ je, ističu, o prvom cjelovitom rješenju za pametno parkiranje u Hrvatskoj, koje predstavlja jedan od koraka prema integraciji u sustav pametnog grada. Cilj je projekta građanima olakšati pronalaženje parkirnog mjesta, smanjiti gužve i emisije štetnih plinova. Sustav nudi praktična rješenja problematike parkiranja, a samo neka od njih su jednostavnije plaćanje usluge parkinga te prijava nepropisno parkiranih vozila, navode u Split parkingu.

Najavljuju kako će bežični senzori biti instalirani na 43 ulična parkirališta s ukupno 1.360 parkirnih mjesta, a bežičnom mrežom releja i kolektora podataka bit će povezani na centralni sustav. Sva postojeća izvanulična parkirališta pod upravom Split parkinga također će biti povezana na centralni sustav.

Svi korisnici aplikacije će u realnom vremenu na karti moći vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta te gdje se nalaze parkirna mjesta za invalide. Osim navedenog, aplikacija nudi i mogućnost navigacije do slobodnog parkirnog mjesta.

 "Završetkom realizacije ovog projekta, Grad Split postat će prvi grad na europskom kontinentu koji će imati baš sva ulična parkirna mjesta (u sustavu naplate) pokrivena senzorskom tehnologijom i integrirana u Smart parking aplikaciju", ističu u Split parkingu. Radovi će se, kažu, izvoditi po etapama, a na većim lokacijama radovi će se izvoditi na jednom dijelu parkinga, dok će drugi dio ostati u dnevnoj operativnoj funkciji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

parkiranje, aplikacija, split