Svijet

BREXIT: Donald Tusk će upozoriti premijerku May da 'još ima posla' prije pregovora o budućim vezama

Na zadnjem europskom summitu u listopadu dvadeset sedmorica su načinila iskorak prema Londonu odlučivši pristupiti 'internim pripremama' za buduće pregovore o trgovinskom ugovoru s Velikom Britanijom.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je u četvrtak da će se u petak u Švedskoj sastati s britanskom premijerkom Theresom May i reći joj da "još ima posla" prije nego pristupe pregovorima o vezama s Londonom nakon izlaska iz EU-a.

Donald Tusk je izmijenio svoj program boravka u Goeteborgu, gdje se u petak održava socijalni summit čelnika EU-a, kako bi se mogao sastati s May u 12.30 sati i "razgovarati o Brexitu", dodaje na Twitteru njegov glasnogovornik.

Europski izvor navodi da je sastanak planiran kako bi se May informiralo o napretku koji je europska strana postigla na pregovorima o Brexitu.

Na zadnjem europskom summitu u listopadu dvadeset sedmorica su načinila iskorak prema Londonu odlučivši pristupiti "internim pripremama" za buduće pregovore o trgovinskom ugovoru s Velikom Britanijom.

No upozorili su da će se toj drugoj fazi pregovora pristupiti tek kada se postigne "znatniji napredak" u vezi s trima glavnim pitanjima u pregovorima o uvjetima razlaza Velike Britanije i EU-a.

Te tri teme su bolno pitanje iznosa računa za Brexit, prava Britanaca koji žive u EU-u i građana EU-a koji žive u Velikoj Britaniji nakon razlaza planiranog krajem ožujka 2019. i posljedice izlaska za Irsku.

"Tusk će informirati May da takav pozitivan scenarij nije siguran, da će to zahtijevati još posla te da vrijeme istječe. Upitat će May kako Velika Britanija planira napredovati u trima glavnim pitanjima prve faze", rekao je za AFP europski izvor.

Dvadeset sedmorica će na susretu na vrhu sredinom prosinca u Bruxellesu odlučiti hoće li dati odobrenje za početak drugog dijela pregovora s Londonom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donald tusk, BREXIT, EUROPA, EU, velika britanija, THERESA MAY