Mojbiz

SITNIŠ ZA NJEMAČKU: Propast pregovora o koalicijskoj vladi stajao bi Nijemce 92 milijuna eura

Toliko su, prema prvim procjenama, stajali ovogodišnji parlamentarni izbori održani 24. rujna. Ovi izbori su time gotovo 15 milijuna skuplji od izbora 2013. To se povezuje s povećanjem nadoknade za izborne pomagače i povećan broj birača koji su glasovali pismenim putem.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Propast pregovora o novoj koalicijskoj vladi, što bi sa sobom povuklo nove parlamentarne izbore, mogao bi njemačke građane stajati 92 milijuna eura, priopćeno je u utorak iz Ministarstva financija.

Toliko su, prema prvim procjenama, stajali ovogodišnji parlamentarni izbori održani 24. rujna. Ovi izbori su time gotovo 15 milijuna skuplji od izbora 2013. To se povezuje s povećanjem nadoknade za izborne pomagače i povećan broj birača koji su glasovali pismenim putem.

Pritisak na predstavnike stranaka Unije CDU/CSU, Liberalno-demokratske stranke (FDP) i stranke Zeleni povećan je kako se približava kraj pripremnih razgovora nakon kojih bi, ako se stranke slože oko spornih pitanja, sljedećeg tjedna mogli uslijediti konkretni i detaljni pregovori o koalicijskom ugovoru.

Glavni kamen spoticanja je i dalje useljenička politika i politika prema izbjeglicama. Stranka Zeleni se zalaže za pravo izbjeglicama koje su u tijeku izbjegličke krize 2015. i 2016. pristigle u Njemačku da u Njemačku dovedu i članove svojih obitelji, čemu se demokršćanska Unija CDU/CSU žestoko protivi. Stranke žele u utorak navečer otkloniti prepreke za kompromis oko ovog pitanja.

"Kad je u pitanju spajanje obitelji za one izbjeglice koje u Njemačkoj uživaju vremenski ograničeni izbjeglički status, Unija neće pristati na kompromise", rekao je predsjednik zastupničkog kluba demokršćana Volker Kauder.

Daljnje sporne točke u pripremanju konkretnih koalicijskih pregovora su pitanja prometa i klime. I ovdje su najveće razlike između zelenih i demokršćana. Unija CDU/CSU se zalaže se sporiji tempo odustajanja od klimatski štetnih termoelektrana na ugljen.

Demokršćani također odbijaju zahtjeve stranke Zeleni za definiranje vremenske granice uvođenja zabrane automobila na unutarnje sagorijevanje nazivajući zahtjeve Zelenih "utopijom".

U utorak je, unatoč nesuglasicama među strankama moguće Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka crno/žuto/zeleno), nekoliko istaknutih predstavnika sve tri strane izrazilo optimizam glede završetka pripremnih razgovora.

"Moj unutarnji osjećaj mi govori da će pregovori uspjeti", rekao je u utorak za agenciju Reuters potpredsjednik FDP-a Wolfgang Kubicki.

Slično je kazao i član predsjedništva CDU-a Volker Bouffier, koji je oko najspornije točke, pitanja izbjeglica, izrazio uvjerenja da će do kompromisa doći "još danas".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

angela merkel, FDP, CDU, NJEMAČKA, PREGOVORI, ZELENI