Regija

Dragan Čović o Kosovu: BiH ne želi ugrožavati odnose sa susjedima

Izetbegović je to kazao u intervjuu za Deutsche Welle (DW), no srbijanska agencija Tanjug sve je interprerirala kao Izetbegovićevo izravno inzistiranje na priznavanju Kosova i najavu da će se to uskoro dogoditi.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bosna i Hercegovina svoju će međunarodnu politiku voditi tako da ne ugrožava odnose sa susjednim državama i na isti način odnosit će se i prema pitanju priznavanja Kosova kao neovisne države, izjavio je u utorak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

"Imamo jasno stajalište u odnosu na Kosovo. Odnosi prema Kosovu bit će onakvi kakve moramo usuglasiti s prijateljima", kazao je Čović novinarima u Sarajevu komentirajući zaoštravanje retorike u odnosima sa Srbijom nakon različitih tumačenja izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovća u kojoj je on izrazio očekivanja kako će BiH jednog dana priznati neovisnost Kosova, što trenutačno nije moguće zbog protivljenja dužnosnika iz reda bosanskih Srba.

Izetbegović je to kazao u intervjuu za Deutsche Welle (DW), no srbijanska agencija Tanjug sve je interprerirala kao Izetbegovićevo izravno inzistiranje na priznavanju Kosova i najavu da će se to uskoro dogoditi.

Takvu interpretaciju iskoristili su srbijanski dužnosnici, uključujući predsjednika Aleksandra Vučića, koji je u utorak ustvrdio kako je Izetbegovićev intervjuu za DW zakomplicirao odnose u regiji.

"Riječ je o ozbiljnijoj izjavi nego što bilo tko u Srbiji u ovom trenutku može sagledati", kazao je Vučić.

Iz Izetbegovićeva ureda istodobno je objavljeno priopćenje u kojemu je istaknuto kako je riječ o krivotvorenom prenošenju njegova intervjua, čime je bespotrebno prouzročen verbalni rat.

"Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave", stoji u priopćenju iz Predsjedništva BiH, u kojemu se dodaje kako su uredništvo srbijanske agencije upozorili na tu činjenicu, no umjesto da isprave očevidno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, "nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine".

"Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije te baci sjenka i kreira loše ozračje uoči posjeta Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu", stoji u priopćenju.

Dragan Čović u utorak je novinarima potvrdio kako bi članovi Predsjedništva BiH trebali putovati u uzvratni službeni posjet Srbiji 6. prosinca.

Očekivalo se kako će to biti prigoda za konačni politički dogovor o međudržavnoj granici, što sada može biti dovedeno u pitanje, iako za sada nema najave odgađanja posjeta.

Čović je kazao kako se ipak nada "mudrom načinu vođenja politike u Srbiji" što bi spriječio pogoršanje međudržavnih odnosa.

"U BiH nije realno tražiti nešto što bi utjecalo na odnose sa susjedima", kazao je Čović.

Potvrdio je ipak kako dobar dio problema s kojima se BiH suočava potječe iz narušenih odnosa unutar te zemlje pa i u samom državnom vrhu, čija tri člana sve više vode samostalne politike.

"Jasno je da je povjerenje (u Predsjedništvu BiH) na dosta niskoj razini", potvrdio je Čović novinarima.

Dodao je kako se ipak nada da bi i u takvim okolnostima moglo doći do ispunjenja temeljnih vanjskopoličkih ciljeva BiH, a to su trenutačno ispunjavanje upitnika Europske komisije bitnog za odlučivanje o eventualnom kandidatskom statusu BiH za članstvo u Uniji te aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Čović je kazao kako očekuje da će upitnik biti spreman do 15. prosinca, što bi onda otvorilo mogućnost da iduće godine Europska komisija donese odluku o kandidatskom statusu za BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH drži i kako će aktiviranje MAP-a biti moguće čak i ako se ne dovrši postupak knjiženja nepokretne vojne imovine na Ministarstvo obrane BiH, no sve će ovisiti o tome hoće li u BiH biti stvoreno ozračje kojim bi se potvrdilo kako postoji spremnost za ispunjavanje standarda bitnih za približavanje i EU i NATO-u.

"Nitko nam neće gledati kroz prste", upozorio je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kosovo, dragan čović, bih