Svijet

NA APARATIMA: Teško ranjeni sjevernokorejski vojnik nakon prebjega u kritičnom stanju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjevernokorejski vojnik koji je u ponedjeljak prebjegao u Južnu Koreju pošto su ga teško ranili sjevernokorejski vojnici u kritičnom je stanju, rekle su južnokorejska vlada i vojska u utorak.  

Vojnik je vozilom krenuo prema granici u "mirnom selu" u strogo čuvanoj demilitariziranoj zoni.  Kad mu je popustio kotač na vozilu, nastavio je pješke a četvorica  sjevernokorejskih vojnika zasula su ga mecima, rekao je Suh Wook, šef operacija južnokorejskog združenog stožera.

"Obaviješteni smo da se do ujutro nije osvijestio i nije mogao sam disati, ali život mu može biti spašen", rekao je Suh.

Kirurzi su iz tijela izvadili pet metaka, dva metka ostala su u tijelu, rekao je Suh kroz žamor zastupnika koji su komentirali da je bijeg bio poput onog iz filma.

Vojnik se skrivao iza južnokorejskih objekata u tzv. zajedničkom sigurnosnom području (JSA) unutar demilitarizirane zone između dviju Koreja.

Južnokorejski i američki vojnici, bojeći se vatre Sjevernokorejaca,  kasnije su puzali prema njemu kako bi ga spasili, napisalo je zapovjedništvo UN-a u odvojenoj izjavi.

Sjeverna Koreja nije ni  riječ progovorila o svom vojniku. Njihova vojska nije dala nikakvih naznaka da je bilo neuobičajenih pokreta u utorak, rekla je južnokorejska vojska.

Južnokorejski ministar obrane Song Young -moo rekao je da je to prvi put da su sjevernokorejski vojnici  otvorili vatru prema južnokorejskoj strani JSA, a neki zastupnici upozorili su da bi južnokorejska vojska trebala uzvratiti.

Suh je rekao da su Južnokorejci u ponedjeljak preko zvučnika obavijestili Sjevernokorejce o vojniku i zahvatima u bolnici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sjeverna koreja, južna koreja, granica, vojnik, prebjeg