Regija

Prijetnje otcjepljenjem i igre 'gluhih telefona': Eskalirali verbalni sukobi Izetbegovića i Dodika uoči presuda ICTY-a

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ocjena člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića kako bi njegova zemlja trebala priznati neovisnost Kosova dovela je do usijanja retoriku između Sarajeva i Banje Luke, pri čemu je bošnjački politički lider dobio epitet "srpskog neprijatelja broj jedan", prenose u utorak mediji u BiH.

Nakon što je Izetbegović u intervjuu za Deutsche Welle (DW) početkom tjedna, na pitanje treba li BiH priznati neovisnost Kosova, odgovorio opreznom konstatacijom kako se nada da će se to jednoga dana i dogoditi, na njegov račun sručile su se salve optužbi iz Beograda, koje su odmah poduprli i u Republici Srpskoj.

Izetbegoviću su srbijanski dužnosnici, poput glavnog tajnika u uredu srbijanskog predsjednika Nebojše Selakovića, predbaci kako ne poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Selaković je zapravo Izetbegoviću zamjerio jer se drznuo iskazati svoje stajalište o problemu priznanja Kosova. Srbijanski dužnosnici u svojim komentarima zanemarili su činjenicu kako su sve druge države nastale na području bivše Jugoslavije odavno priznale kosovsku neovisnost, a to ni na koji način nije ugrozilo njihove odnose s Beogradom.

U slučaju BiH problem je, kao i u svemu drugome, u činjenici da je za takav čin potrebna suglasnost dužnosnika iz reda sva tri konstitutivna naroda, a srpski predstavnici uporno odbijaju mogućnost priznanja Kosova vezujući to po automatizmu za stajalište vlasti u Srbiji.

Dok su iz Beograda stigli osuđujući, no razmjerno suzdržani komentari, svedeni na kontataciju kako se time ne grade dobrosusjedski odnosi Srbije i BiH, na Izetbegovićev istup reagirao je predsjednik RS Milorad Dodik koji je, kako se čini, jedva dočekao novi povod za verbalne obračune i kazao kako je Izetbegović glavna prijetnja stabilnosti u regiji.

"Bakir Izetbegović je srpski neprijatelj broj jedan. Udario je na Srbiju, udario na pitanje njenog teritorijalnog integriteta", kazao je banjolučkim medijima Dodik, koji redovito osporava teritorijalni integritet države u kojoj živi opetovano prijeteći otcjepljenjem RS.

Prijetnje otcjepljenjem i igre 'gluhih telefona'

Ponovno je to učinio u intervjuu za beogradske "Večernje novosti" od ponedjeljka kada je kazao kako je otcjepljenje RS od BiH izvjesno i kako će uslijediti "poput pada zrele jabuke", ali je istaknuo kako će cijeli proces ovisiti o tome što će biti potrebe i želje Beograda.

Neizravno polemizirajući s Dodikom Izetbegović je pak za DW kazao kako otcjepljenja RS neće biti jer će to biti spriječeno svim raspoloživim sredstvima i odlučnošću onih koji BiH vole kao svoju domovinu. "Ako (Srbi) proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti, nadam se politički, a ne vojno", kazao je Izetbegović.

U političkim igrama "gluhih telefona ", tipičnim za BiH, ovakav Izetbegovićev istup u Banjoj Luci su odmah protumačili kao poziv na rat.

"Ovo je izjava u kojoj on najavljuje napad na RS", izjavio je Dodik dodavši da time Izetbegović poručuje "da računa na SIPU, oružane snage BiH i pripadnike svog naroda u Republici Srpskoj".

Dodao je kako će stoga vlasti RS razmotriti koliko će dugo "na svom teritoriju" tolerirati prisutnost i djelovanje pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te bosanskohercegovačke vojske.

Člna Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio je kako idućih dana i tjedana valja očekivati pojačane napetosti i verbalne sukobe zbog očekivanih presuda što bi ih do kraja mjeseca trebao izreći Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Za 22. studenog najavljeno je izricanje presude ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, optuženom za genocid i druge teške oblike ratnih zločina, dok se 29. studenog očekuje drugostupanjska presuda u procesu protiv šestorice nekadašnjih čelnika Herceg-Bosne.

Kakve god budu te presude, drži Ivanić, izazvat će dodatne napetosti u BiH. "U BiH postoji jako puno otvorenih pitanja, posebno u odnosu Bošnjaka i Hrvata, i presuda Jadranku Prliću i ostalima će, kakva god bude, proizvesti ogromne tenzije i daljnje produbljavanje te krize", ocijenio je Ivanić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kosovo, bih, srbija, izetbegović, dodik