Zagreb

INTERLIBER: Predstavljen "Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja"

Piše: PolitikaPlus/Hina

„Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja“, kojeg su priredili  akademik Franjo Šanjek i Branka Grbavac predstavljen je u subotu na izložbenom prostoru Školske knjige na Interliberu.

Akademik Šanjek je istaknuo kako u „Leksikonu hrvatskog srednjovjekovlja“, objavljenom u suradnji Školske knjige i HAZU-a, eminentni stručnjaci i poznavatelji kulturne baštine hrvatskoga srednjovjekovlja predstavljaju bogatstvo europske, svjetske i nacionalne kulturne baštine.

 „U tekstualnom dijelu sadržano je gotovo sve što su Hrvati ostvarili na razini književnih, filozofskih, umjetničkih i drugih znanstvenih postignuća i tako pridonijeli europskoj i svjetskoj kulturnoj baštini“, rekao je dodavši kako Leksikon sadrži ukupno 1200 autorskih kartica teksta.

Leksikon je podijeljen tematski na četiri zaokružene cjeline u kojima se obrađuju osobe, događaji, pojmovi i kronologija.

Po riječima povjesničarke Branke Grbavac, interdisciplinarnim pristupom na stranicama Leksikona dobivamo uvid u tisuću godina povijesti koja se odigrala na prostorima koje danas baštinimo.

Obilježili smo ih i obogatili, kako je rekla, našom pisanom kulturom koja je u ranome srednjem vijeku bila trojezična.  Stvarana je hrvatskim, srednjovjekovnim latinskim, staroslavenskim/crkvenoslavenskim i na tri pisma - latinicom, glagoljicom i ćirilicom te umjetničkim izričajem na hrvatskom društvenom i političkom prostoru.

O „Leksikonu hrvatskog srednjovjekovlja“ govorio je i urednik knjige Deniver Vukelić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Leksikon hrvatskoga srednjovjekovlja, interliber, zagreb