Tvrtke

Objavili dokumente presude o Ini, zašto smo je izgubili?: 'Turudić bio pristran, arbitri povjerovali MOL-u da je Ježić lagao o mitu Sanaderu'

Piše: PolitikaPlus/Hrt

Neki mediji objavili su dio presude Arbitražnog suda UN-a (UNCITRAL) u slučaju Ina-MOL - čiji tekst do sada nije bio objavljen. U presudi se optužuje sudac Ivan Turudić za pristranost kada je donosio osuđujućuju presudu protiv Ive Sanadera. Navodi se i da je ključni svjedok Robert Ježić nepouzdan te da su njegovi iskazi bili proturječni. Sudu je sumnjivo i što Ježić nikada nije bio prisiljen vratiti pet milijuna eura, što je navodno bio mito za Sanadera. Izražavaju sumnju da je USKOK Ježiću naložio što treba svjedočiti.

Reagirali su iz DORH-a. "Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne komentira, pa neće ni sada komentirati odluke pravosudnih tijela, ni domaćih ni stranih, a ponajmanje neće komentirati kazneni postupak koji se vodi pred nadležnim sudom u Hrvatskoj i u kojem je posebno državno odvjetništvo - USKOK stranka u postupku kao tijelo kaznenog progona", stoji u priopćenju.

Tomislav Panenić iz Mosta za saborskom je govornicom, nakon što je sinoć dokument izašao u javnost, izjavio je kako se njegovom objavom i sadržajem snažno utječe i na drugu arbitražu. Kaže i da je "ovo kao državi udar u energetici". Hrvatsko krivosuđe i krađosuđe duboko je korumpirano, zakoni su pisani da pogoduju ljudima poput Roberta Ježića. I zapravo postoji jedna totalna pravna anarhija u našem pravnom sustavu, a zna se i tko je odgovoran za to, komentirao je Ivan Pernar (Živi zid), koji je jučer također zatražio stanku u Saboru radi ove teme. Dodaje kako za to nije odgovoran "nažalost samo HDZ", nego i SDP - "jer su također bili na vlasti, mogli su mijenjati zakone, ali nisu to učinili".

Transparency International Hrvatska ocjenio je kako je borba protiv korupcije "kompromitirana". "Povjerenje je kompromitirano i samom činjenicom da se sadržaj presude saznao iz medija nakon deset mjeseci. Tko i zašto ima pravo skrivati činjenice od hrvatskih građana, ističe predsjednica TIH-a Davorka Budimir u priopćenju. "Krajnje je vrijeme da svako koruptivno ponašanje izazove osudu cijelog društva. Hrvatski građani preskupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije, umorni su od dugotrajnih sudskih postupaka i svakodnevnih korupcijskih afera; osjećaju se prevareno, rezignirano, tužno i siromašno bez nade u pošten i pravedan sustav, poručuje TIH.

Hrvatska je početkom ove godine zatražila poništenje odluke UNCITRAL-a, no krajem listopada švicarski Savezni sud odbio je taj zahtjev. Podsjetimo, poslije presude Arbitražnog suda UN-a u slučaju Ina-MOL na Badnjak premijer Andrej Plenković poručio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL. Drugi arbitražni postupak i dalje je u tijeku a vodi se pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sudstvo, mito, ivo sanader, mol, ina