Hrvatska

DALEKI ISTOK: Predsjednik Trump u Xiju vidi 'moćnog predstavnika' kineskog naroda

Trump je zahvalio svojem domaćinu na sudjelovanju Kine u međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je u petak u Xiju Jinpingu "moćnog predstavnika" kineskog naroda, na završetku svog prvog posjeta Kini, zemlji koju je oštro kritizirao u svojoj izbornoj kampanji.

"Moji razgovori s predsjednikom Xijem Jinpingom bili su vrlo produktivni što se tiče trgovine i Sjeverne Koreje", izjavio je američki predsjednik na Twitteru prije puta u Vijetnam, četvrtu etapu svoje turneje po Aziji.

Kineski predsjednik "moćan je i štovan predstavnik svojeg naroda", nastavio je Trump koji je već toplo čestitao Xiju u nekoliko navrata na novom izboru prošlog mjeseca na čelo Kineske komunističke partije.

Trump je tijekom kampanje optuživao kinesku konkurenciju da je "ukrala" milijune radnih mjesta u SAD-u.

No, u Pekingu je kazao kako ne zamjera Pekingu ogroman američki trgovinski deficit spram Kine, s kojom je SAD potpisao trgovinske sporazume vrijedne više od 250 milijarde dolara prigodom njegova posjeta.

Trump je zahvalio svojem domaćinu na sudjelovanju Kine u međunarodnim sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

No, tijekom posjeta američkog predsjednika, Xi Jinping nije najavio nijednu konkretnu novu mjeru kako bi se sjevernokorejski režim primoralo da odustane od nuklearnog programa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donald trump, TURNEJA, daleki istok, SAD, AMERIKA, KINA, Xi Jinping