Svijet

Kvaliteta zraka pogoršava se iz sata u sat: New Delhi proglasio izvanredno stanje zbog opasnog zagađenja zraka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Indijska prijestolnica proglasila je u četvrtak izvanredno stanje zbog zagađenja dok otrovni smog obavija New Delhi već treći dan zaredom, a kvaliteta zraka pogoršava se iz sata u sat.

Paljenje ilegalnih usjeva na farmama u državama koje okružuju New Delhi, ispušni plinovi iz vozila u gradu s ograničenim javnim prijevozom i prašina od građevinskih radova prouzročili su tu krizu, koja se pojavljuje svake godine.

Ove godine tom problemu pogoduju i vremenski uvjeti bez daška vjetra i oborina, priopćila je meteorološka služba.

Stanovnici se žale na glavobolje, kašalj i da ih peku oči.

"Želio bih poručiti ljudima da će središnja vlada učiniti sve što je moguće kako bi došlo do poboljšanja kvalitete zraka u Delhiju", rekao je savezni ministar za okoliš Harsh Vardhan. Vlasti su suočene s kritikama zbog toga što nisu poduzeli korake za rješavanje tog problema koji se javlja svake godine. 

New Delhi je naredio u srijedu zatvaranje svih škola do kraja tjedna kako bi zaštitio dišne puteve djece zbog strašnog zagađenja. "Zbog pogoršanja kvalitete zraka u Delhiju, ne može biti kompromisa oko zdravlja djece. Naredili smo zatvaranje svih škola u Delhiju do nedjelje", napisao je Manish Sisodia, zamjenik glavnog ministra regije Delhija.

Grad će od idućeg tjedna ograničiti vožnju automobilima. Od ponedjeljka se uvodi vožnja "par-nepar". Kamionima je već zabranjen ulazak u grad, građevinski radovi su zaustavljeni i cijene parkirne karte su se učetverostručile kako bi se prisilili građani da koriste javni prijevoz.

Međutim, stručnjaci kažu da te mjere neće donijeti trenutno olakšanje.

New Delhi s oko 19 milijuna stanovnika Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) redovno svrstava među najzagađenije gradove na svijetu, a planovi za poboljšanje kvalitete zraka izgleda da zasad ne daju rezultate.

Smog je okovao grad i liječnici su upozorili na zdravstvenu krizu savjetujući građanima da ne izlaze van ako nije nužno.

Čelnik New Delhija Arvind Kejriwal rekao je da je grad postao "plinska komora".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

indija, zagađenje zraka, new delhi