Svijet

Bez velike nade: U Bruxellesu nastavak pregovora o Brexitu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Pregovori o Brexitu nastavljaju se u četvrtak u Bruxellesu između EU-a i  Velike Britanije, ali bez velike nade u veći napredak pogotovo u svjetlu sve slabije vlade Therese May.

Šesti krug pregovora, u sjedištu Europske komisije, bit će kratak: završit će već u petak novinskom konferencijom glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera i njegova britanskog kolege Davida Davisa.

"Moramo napraviti veći napredak oko tri ključne teme", već je u srijedu upozorio Barnier u poruci objavljenoj na Twitteru, popraćenoj grafičkim prikazom detalja europskih zahtjeva za otvaranje trgovinskih pregovora koje London nestrpljivo priželjkuje.

Tri teme su sudbina europskih državljana u Velikoj Britaniji i Britanaca u EU-u, granica Britanije s Irskom, članicom EU-a, te iznos financijskih obveza Londona prema EU-u.

Jedino će pod uvjetom da se postigne "dovoljan napredak" u ta tri područja Europljani pristati razgovarati s Londonom o eventualnom prijelaznom razdoblju nakon Brexita, koje želi Theresa May, i budućnosti njihovih trgovinskih odnsoa.

Naglašeno je to na zadnjem Europskom vijeću u listopadu kada je za sljedeći summit polovicom prosinca odgođena moguća odluka o tome da je postignut dovoljan napredak da bi se dalo zeleno svjetlo drugoj fazi pregovora.

"Ako nismo ništa zaključili krajem studenog ili u prvom tjednu prosinca, onda se to odgađa do veljače ili ožujka", upozorava diplomatski izvor EU-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

brexit, velika britanija, eu