Zagreb

MSU: Obilježena deseta obljetnica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj 'Kali Sara'

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi smatra da situacija Roma u Hrvatskoj nije baš sjajna.

Piše: Ivana Vranješ

U zagrebačkom  Muzeju suvremene umjetnosti  sinoć je obilježen je Svjetski  dan Romskog jezika i 10 godina rada Saveza Roma  u  Republici Hrvatskoj. Uz  brojne uzvanike  svečanosti je prisustvovao i  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na svečanosti je prikazan  dokumentarni film  Jakova Sedlara „ Kali Sara „ o dugogodišnjem radu Savjeta Roma u Republici Hrvatskoj, te je održan  koncert Jazz orkestra Hrvatske radio-televizije.

Tijekom  10 godina Savez Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara  inicirao je i proveo brojne projekte, obilježavanje nacionalnih romskih  praznika, Svjetskog dana Roma, Svjetskog dana Romskog  jezika, Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida, pokretanje studija romskog jezika, romske kulture i  književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao i aktivnosti u ostvarivanju i zaštiti socijalnih, zdravstvenih i drugih prava Roma.

„Kali Sara je bila umjerena na obrazovanje i izdavaštvo. Zbog  rada i djelovanja na terenu  nastao je Savez koji danas ima osam županijskih Vijeća kao i Vijeća po gradovima i općinama, te ima preko 40 udruga. Savez  i dalje rad i  na obrazovanju  Roma, ali radimo i na zapošljavanju, stanovanju Roma u tom pogledu usko surađujemo s  saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem“, rekla je Suzana Krčmar  predsjednica Saveza Roma u Republici „ Kali Sara“. Osvrnula se i na Svjetski dan Romskog jezika, te je istaknula kako se on u društvu počeo njegovati prije  devet godina izlaskom Romsko-hrvatskog i Hrvatsko-Romskog jezika  na  kojem je radio  saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

„Na Filozofskom  Fakultetu imamo Romistiku, a osim mladih Roma sve više i drugih građana se prijavljuje na ovu katedru“ rekla je Krčmar. Naglasila je kako je zadovoljna stupnjem i napretkom u obrazovanju Roma.

„Kali Sara puno pomaže srednjoškolcima i studentima. Sve više imamo upisa  Roma u četverogodišnje  srednje škole  i fakultete Mijenja se situacija polako Na terenu  pokazuje se želja i volja  da mladi Romi završe srednje škole“ zaključila je Krčmar.

Ivana Oršuš je učenica srednje Medicinske škole u Maruševcu  , pokraj  Varaždina  te ima velike planove u budućnosti.

„Zadnja sam godina srednje škole i planovi su mi da nakon srednje škole se upišem na fakultet. Želim drugim Romima  pokazati da možemo  nešto postići u životu, želim da budem uzor drugim mladim Romima. Što se tiče položaja mladih Roma u Hrvatskoj neki imaju  visoko obrazovanje, a neki se mladi odlučuju na brak ovisno  o financijskoj situaciji i koliko ih  roditelji potiču  da završe školu. Imam sestru blizanku  Martinu koja ide  sa mnom u istu školu i zahvalna sam našim roditeljima da nas žele obrazovati“, rekla je Ivana Oršuš.

Saborski zastupnik Veljko  Kajtazi smatra da situacija Roma u  Hrvatskoj nije baš sjajna. „ Puno  je toga učinjeno, ali još uvijek nedovoljno. Romska zajednica ima  nekoliko strateških dokumenata koji su jako dobro napisani, ali kad se pogleda na terenu nije sjajno. Očekujemo  realizaciju operativnog  plana koji je Vlada donijela u kolovozu, u Operativnom planu imamo nekoliko aktivnosti. Žao mi je što već  dvije godine nije oformljeno  Povjerenstvo za praćenje nacionalne strategije za Rome i očekujemo da će se do kraja godine oformiti“,  izjavio je Kajtazi. Naglasio je kako je počela legalizacija 12 tisuća objekata u romskim naseljima. No nije dovršena.

„Očekujemo da će se do kraja iduće godine  dovršiti legalizacija objekata, da bi mogli urbanizirati romska naselja jer ona izgledaju kao da su iz 16 ili 17 stoljeća“, zaključio je Kajtazi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MSU, ROMI, ZAGREB, Saveza Roma u Republici Hrvatskoj 'Kali Sara'