Zagreb

INTERLIBER: Knjige za misleće ljude

Piše: PolitikaPlus/Hina

Unatoč višegodišnjoj krizi izdavačke industrije, hrvatski nakladnici uoči sajma knjiga Interliber, koji se ove godine održava od 7. do 12. studenoga na Zagrebačkom velesajmu, ne odustaju od kvalitetne literature koja se, po riječima urednice Školske knjige Miroslave Vučić, objedinjujući moderno i tradicionalno suprotstavlja imperativima nakladništvu nesklona vremena.

"Knjige koje ću ove godine predstaviti čitateljima na Interliberu čine moj idealni popis knjiga koje bih ponijela u svjetionik, na kojemu nikada nije bilo televizijskog signala, a internet i mobitel su strane riječi posuđene iz paralelnog svemira – knjige u potpunome neskladu s imperativima ovoga vremena, posve nesklona nakladništvu", rekla je Vučić za Hinu.

"Namijenjene su isključivo 'mislećim Hrvatima', onima koji gospodare svojim vremenom, i koji znaju da biti moderan znači biti duboko ukorijenjen u tradicijsku kulturu, ponajprije svoju, a potom u kulture drugih naroda, drugih jezika, s kojima već stoljećima vodimo dijalog, utječući jedni na druge", dodala je.

Školska knjiga na Interliberu tradicionalno predstavlja svoju cjelokupnu godišnju produkciju, iz koje Vučić ove godine posebno izdvaja "Leksikon hrvatskog srednjovjekovlja" priređivača akademika Franje Šanjeka i suradnika, koji na gotovo tisuću stranica predstavlja bogatstvo europske, svjetske i nacionalne kulturne baštine, te monografije "Povijest, vjera i kulturna baština u Imoti" fra Joze Grbavca s više od 300 fotografija, "LADO – Hrvatska tradicijska glazbala i sastavi", obogaćena s četiri CD-a, i "Pisac i vlast - Poetika Marina Držića" Slobodana Prosperova Novaka, koja donosi najdetaljniju kronologiju tog velikana hrvatske književnosti.

Vrhunska publicistika i kvalitetna beletristika

Među najvažnijim izdanjima koje će Školska knjiga ove godine predstaviti na svojem tradicionalnom interliberskom štandu u Paviljonu 5 je i političko-povijesno štivo "Vlada demokratskog jedinstva – Istina o Vukovaru i škola demokracije u Hrvatskoj" Franje Gregurića, "novi politički bestesler koji će postati nezaobilazna literatura za političare, ali i za sve misleće ljude", u kojemu autor najveću pozornost posvećuje vukovarskoj epopeji.

O njoj u knjizi vjerodostojno govore – neki među njima prvi put – general Antun Tus, Marin Vidić Bili, Vesna Bosanac, Branko Borković – Mladi Jastreb, Danijel Rehak i Zoran Šangut.

Također, tu su i dva povijesna romana, "Farrell", "kojim Ivan Aralica pokazuje da čarobni vrutak priča još nije presušio" i "Špilberk", "intrigantni biografski roman" koji je Hrvoje Hitrec posvetio barunu Trenku – "Jamesu Bondu 18. stoljeća". Kao zanimljivi novi naslovi najavljene su i pjesničke zbirke "Theurgia", "suvremenog nomada, diplomata i pjesnika" Drage Štambuka, i "Da zađe Mjesec, da izađe Sunce", novi pjesnički rukopis Petra Gudelja, koji potpisuje i izbor iz poezije u prozi posvećene Imoti "Imotska knjiga".

Školska knjiga pokrenula je novu biblioteku 'Antropocen' u kojoj objavljuje najvažnija djela najvećih svjetskih znanstvenih autoriteta u području ekologije i zaštite planeta. Na Interliberu će predstaviti prvu knjigu objavljenu u toj biblioteci, "Zemlja nakon nas" istaknutog britanskog geologa, paleontologa i stratigrafa Jana Zalasiewicza u kojoj dešifrira povijest izumrlog čovječanstva i postavlja niz provokativnih pitanja o opstanku ljudske vrste na Zemlji.

Kao još jedno važnije izdanje Vučić je izdvojila i publicističku knjigu "Einsteinova najveća zabluda", "izvrsnu intimnu biografiju najvećeg genija 20. stoljeća" iz pera poznatoga pisca Davida Bodanisa, koja obiluje anegdotama iz života Alberta Einsteina, te "prosvjećuje i otkriva koliko mnogo danas dugujemo Einsteinu ‒ i koliko je još mogao postići da nije bilo svih njegovih toliko ljudskih slabosti".

Među ostalim, na Interliberu će biti predstavljen i "Hrvatsko-njemački praktični rječnik"; koji predstavlja "novost u hrvatskoj leksikografiji jer je nakon duljeg vremena objavljeno suvremeno izdanje, s novim riječima i izrazima iz suvremenoga hrvatskog leksika, koji nisu bili zastupljeni u dosadašnjim rječnicima".

Lumen: Izbor iz svjetske bestseler književnosti za mlade

Vučić uređuje i izdanja nakladničke kuće Lumen, a među naslovima koji će ove godine biti predstavljeni na Interliberu posebno ističe dvije knjige svjetski priznate kanadske autorice Margaret Atwood, reizdanje "Sluškinjine priče", "briljantnog distopijskog romana" iz 1986. prema kojemu je snimljena istoimena serija koja je ove godine osvojila čak osam nagrada Emmy, te "Ludi Adam", završni dio trilogije koju je prva dama distopijske književnosti počela romanom "Gazela i Kosac" te nastavila "Godinom potopa".

Obožavatelje megapopularnog serijala "Sumrak saga" Stephenine Meyer, Lumen će na Interliberu obradovati "Kemičarkom", novim napetim špijunskim trilerom iz pera jedne od najprodavanijih svjetskih autorica, dok je novi triler Stephena Kinga "Izvlačenje trojke" najavljen kao "dramatična i napeta znanstvenofantastična odiseja s elementima horora i psihološki razrađenim likovima i najbolji King kojeg možete zamisliti".

Posebno mjesto među novim izdanjima za mlade u Lumenovoj nakladi zauzima hit-knjiga "Svakoga dana" Davida Levithana, proglašena 2012. najboljom dječjom knjigom u School Library Journalu i Booklistu, te najboljom knjigom za tinejdžere u Kirkus Reviewsu. Roman je najavljen kao "dirljiva i iznenađujuća knjiga koja preispituje ljubav".

Među novim se naslovima ističu još i fantasy roman "Baklja u noći" Sabaae Tahir; finale distopijske trilogije autorice Marie Lu pod naslovom "Šampion"; povijesni roman "Mlada carica – Sisi u potrazi za ljubavlju" Alison Pataki, te "Ludi svijet", "uvrnuti" nastavak romana "Između dva svijeta" A.G. Howard.

"Meni su podjednako važni i Stephen King i Ivan Aralica, i Margaret Atwood i Hrvoje Hitrec, meni je važna dobra priča, ona koja me prenosi u neka druga vremena, u druge svjetove, ispripovijedana toliko vješto, toliko uvjerljivo da u trenutku dok je čitam ne postoji ništa važnije", poručila je na kraju Vučić.

Sandorf: Oktobarska revolucija, introspektivno poniranje Tatjane Gromače i urnebesna slikovnica Olje Savičević Ivančević

Na Interliberu svoja izdanja tradicionalno predstavlja i nakladnička kuća Sandorf, a ove godine, po riječima glavnog urednika Ivana Sršena, naglasak je na ciklusu posvećenom stogodišnjici Oktobarske revolucije, kojim se taj fenomen – "koji je, možda više od bilo koje društvene promjene dotad, utjecao na izgled suvremenog društva i svijeta" – sagledava iz različitih kutova i kroz različite žanrove, "izvana i iznutra, ali i iz perspektive hrvatske književnosti".

Tri će knjige, od ukupno četiri, biti predstavljene na Interliberu. To su "sjajna biografija" kanadske spisateljice Rosemary Sullivan "Staljinova kći – Neobičan i buran život Svetlane Alilujeve", "svjetski publicistički bestseller preveden na tridesetak jezika"; zatim, "znanstveno-publicistički biser" o malo poznatim prvim godinama SSSR-a "Seksualna revolucija u boljševičkoj Rusiji' američkog rusista Gregoryja Carletona, te distopijski roman jedne od vodećih ruskih spisateljica Olge Slavnikove znakovito nazvan "2017.".

Četvrta knjiga iz ciklusa, engleski prijevod "Izleta u Rusiju" Miroslava Krleže, bit će objavljen u prosincu "kako bi svjetskim čitateljima dostojno predstavili našeg klasika", rekao je Sršen.

Nakladnik specijaliziran za prijevode važnih europskih publicističkih ostvarenja ali i za nove knjige cijenjenih i nagrađivanih domaćih autora, Sandorf za Interliber objavljuje i novi roman Tatjane Gromače "Carstvo nemoći", "u kojemu autorica dosljedno uspijeva iznalaziti smjelosti za beskompromisno introspektivno poniranje u dubine vlastite duše, smjelosti za to da dotakne neuralgične točke društva u kojem živi, ali i da ukaže na umjetnost kao pribježište u svijetu u kojem je dobrota iznimka, a razočaranje konstanta".

Kao posebnost svoje jesenske naklade, Sandorf najavljuje i "urnebesnu slikovnicu" Olje Savičević Ivančević i ilustratora Svjetlana Junakovića "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka", "koja zabavlja, čudi i nasmijava te kreira originalne i antologijske likove, koji će s nama ostati još dugo, poput Antuntuna ili Grge Čvarka".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

INTERLIBER, KNJIGE