Hrvatska

VESELO U SABORU: Grmoja optužio Šeksa da je još 90-tih znao za kreditne malverzacije Agrokora

Radi se, pojašnjavao je, o izvješću financijske policije od 15. ožujka 1994. godine. Riječ je, tvrdi, o kontroli koju je financijska policija provela u Agrokoru o korištenju sredstava po kratkoročnim kreditima za otkup i zalihe poljoprivrednih proizvoda, u kojima sudjeluje primarna emisija HNB-a, kao i kredita za kupnju dionica poduzeća u pretvorbi kod Zagrebačke banke.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u petak je optužio Vladimira Šeksa da je još 1990-ih, kao potpredsjednik Vlade za unutarnje poslove, bio upoznat s kreditnim malverzacijama Agrokora i Zagrebačke banke, argumentirajući to kopijama izvješća financijske policije iz 1994. adresiranog na Šeksa.

"Ovaj dokument kazuje da je Šeks znao kako su se sredstva odobrena po kreditima nenamjenski trošila. Te je nepravilnosti utvrdila i narodna banka i financijska policija, koja je dopisom obavijestila Šeksa", rekao je Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru uoči sjednice istražnog povjerenstva za Agrokor.

Radi se, pojašnjavao je, o izvješću financijske policije od 15. ožujka 1994. godine. Riječ je, tvrdi, o kontroli koju je financijska policija provela u Agrokoru o korištenju sredstava po kratkoročnim kreditima za otkup i zalihe poljoprivrednih proizvoda, u kojima sudjeluje primarna emisija HNB-a, kao i kredita za kupnju dionica poduzeća u pretvorbi kod Zagrebačke banke.
 
Najzanimljivije je, ističe, da je kontrolom utvrđeno kako je Agrokor temeljem odluke kreditnog odbora Zagrebačke banke od 14. listopada 1991. s bankom u tri navrata sklopio ugovore o kratkoročnom kreditu za otkup i zalihe kukuruza, u kojima je sudjelovala primarna HNB-a. "Tu se radi o tri kredita - ugovor o kratkoročnom kredit od 10. listopada 1991. u iznosu od 240 milijuna hrvatskih dinara, ugovor o kratkoročnom kreditu od 14.listopada 1991. od 644 milijuna hrvatskih dinara te ugovor o kratkoročnom kreditu od 15. listopada 1991. od 380 milijuna", navodio je Grmoja podatke iz izvješća.

Naglasio je kako se ukupno radi o milijardu i 264 milijuna, a iskorištena je milijarda i 16 milijuna tadašnjih hrvatskih dinara. "Najvažnije za taj dokument je da je iznos kredita od 240 milijuna zagrebačka banka doznačila Agrokoru i sklopila ugovor o kreditu četiri dana prije nego je kreditni odbor donio odluku i odobrio traženi nenemjenski kredit", ustvrdio je Grmoja.

Istovremeno je, navodi, Agrokor od 7. listopada do 23. prosinca 1991. od razlilčitih dobavljača kupio 59.948.115 kilograma kukuruza u ukupnoj vrijednosti od 379.988.361 hrvatskih dinara. "Iz toga proizlazi da je u ovom razdoblju od ukupno ostvarene svote kredita u iznosu od milijardu i 16 milijuna pravna osoba nenamjenski utrošila 636.586.353 hrvatskih dinara", rekao je Grmoja.

Dodao je kako je iz dokumenta vidljivo da je o svim nepravilnostima bio obaviješten Vladimir Šeks, za kojega je rekao kako je dvije godine nakon što je dobio taj dokument vodio istražno povjerenstvo o robnim zalihama. "Nakon tog istražnog povjerenstva nije došlo do epiloga i optužnog prijedloga", isticao je Grmoja.

"Šeks je nedavno u jednom intervju kazao da je upravo on savjetovao premijeru Plenkoviću da se ne odriče minsitra Marića koji je došao iz Agrokora, a kako bi Plenković sačuvao svoju poziciju. U tom je intervjuu rekao i da je hrabrio Vrdoljaka da uđe u koaliciju s HDZ-om. No, možemo žaliti što taj isti Šeks kada je bio potpredsjednik vlade nije hrabrio hrvatsko pravosuđe da nepravilnosti koje su utvrdile institucije hrvatske države rezultiraju nekakvim optužnim prijedlogom", rekao je.

Odgovornost za Agrokor, ponovio je, nema samo HDZ, već i SDP. "Ono što je radio Linić kao ministar finacija možda je najgore pogodovanje koncernu otkad je Hrvatske", rekao je Grmoja, ne želeći ulaziti uz detalje koje, kako je rekao, čuva za povjerenstvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

AGROKOR, VLADO ŠEKS, vladimir šeks, nikola grmoja, MOST, HDZ, SABOR