Regija

'ZAOBIŠLI SARAJEVO': Zvizdić "neugodno iznenađen" dogovorom Hrvatske i RS-a o plinofikaciji rafinerije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dogovor između Hrvatske i Republike Srpske (RS) o opskrbi plinom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu "neugodno je iznenađenje" kojim se zaobilazi država BiH, izjavio je u srijedu predsjedatelj vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Protokol o plinofikaciji rafinerije potpisali su u utorak Tomislav Ćorić, hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a kako bi se rješio problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

"Nažalost, Republika Hrvatska se odlučila, ne uvažavajući ustavnu nadležnost državnih institucija u području vanjske politike i međunarodnih ugovora i akata, potpisati protokol s ustavno nenadležnim institucijama RS-a, koji predstavlja samo jedan entitet u državi BiH", priopćio je Zvizdić.

"Posebice začuđuje činjenica da je takav ignorantski odnos prema nadležnim državnim insitucijama zauzela jedna od članica EU-a koja bi morala poštovati međunarodno-pravni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet svih država, pa tako i BiH koja je uz to i njen prvi susjed", dodao je.

Protokol je Zvizdiću  sporan jer ustav BiH isključive ovlasti za vođenje vanjske politike daje predsjedništvu BiH, dok entiteti mogu sklapati sporazume samo i isključivo uz suglasnost parlamenta BiH čega u ovom slučaju nema.

"Teško je povjerovati da Republika Hrvatska ne zna da je to isključiva ovlast države BiH i da je pitanje plina svugdje u svijetu strateško pitanje koje nikada ne uključuje interese samo jedne strane", ističe Zvizdić.

Najavio je kako će tražiti ustavno-pravno tumačenje "o ovakvom obliku narušavanja međunarodno-pravnog subjektiviteta BiH" i nakon toga odlučiti o daljim koracima.

"Na kraju, želim naglasiti potpunu opredijeljenost za jačanje dobrosusjedske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, bazirane na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja normi i pravila međunarodnog prava", navodi se u izjavi Denisa Zvizdića.

Dosadašnja mjerenja kvalitete zraka pokazala su da je za visoku razinu sumporovodika u Slavonskom Brodu najodgovornija upravo rafinerija nafte iz Bosanskog Broda i da je njezin utjecaj značajan i za druge onečišćujuće tvari koje utječu na kvalitetu zraka.

Protokol između Hrvatske i RS-a omogućuje da se rafinerija nafte priključi na hrvatski plinski sustav kao izravni korisnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavonski brod, rafinerija, hrvatska, rs, bih, denis zvizdić