Tehnologija

TEHNOLOGIJA: Širenje umjetne inteligencije mora se nadzirati, upozoravaju financijski regulatori

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zamjena djelatnika u bankarstvu i osiguravajućim društvima strojevima riskira stvoriti ovisnost o vanjskim tehnološkim tvrtkama van nadzora regulatora, upozorio je srijedu Financial Stability Board (FSB), globalno tijelo za nadzor financijskih sustava.

FSB, koji koordinira financijske regulative u gospodarstvima skupine G20, u svom prvom izvješću o umjetnoj inteligenciji (AI) i strojnom, automatiziranom, učenju je upozorio da treba nadzirati rizike koje oni nose.

AI i automatsko učenje zamjenjuje tradicionalne metode procjene kreditne sposobnosti klijeneta, obradu i analizu podataka te uočavanje profitabilnih trgovina na tržištima.

Ne postoje međunarodni regulatorni standardi za AI i automatsko učenje, no FSB je ostavio otvorenom mogućnost da će biti potrebna nova pravila.

Podaci o rastućem korištenju umjetne inteligencije većim dijelom nisu dostupni, radi čega regulatori nisu sigurni u utjecaj potencijalno novih veza među bankama i tržištima, kaže izvješće.

AI bi , primjerice, mogao dovesti do "neodrživog" povećanja kreditnih zaduživanja uslijed automatiziranog bodovanja kreditne sposobnosti.

Iako AI pokazuje bitne potencijale ukoliko se rizicima odgovarajuće upravlja, mogao bi stvoriti i ovisnost banaka i osiguravatelja o nekoliko specijaliziranih kompanija koje osiguravaju tu tehnologiju.

Očekivani brzi rast umjetne inteligencije također nosi i izglede da će vanjski tehnološki dionici proširiti svoj utjecaj na financijski sektor.

"To bi moglo dovesti do pojave novih sistemski važnih igrača koji bi se našli van prostora nadzora regulatora", rekao je FSB.

Ako propadne veliki pružatelj usluga umjetne inteligencije to bi moglo dovesti do operativnih problema u velikom broju financijskih tvrtki istovremeno, posebice ako o njemu ovise osjetljive aplikacije, kaže izvješće.

Regulatorima bi moglo biti i teško utvrditi tko je donio ključne promašene financijske odluke.

"Ako AI i automatizirano odlučivanje prouzroče gubitke financijskim posrednicima moglo bi biti nejasnoća oko odgovornosti", kaže izvješće. 

Brzina tehnološkog napretka će otežati i utvrđivanu trajnijih pravila za korištenje umjetne inteligencije za koju neki akademici očekuju da će unijeti revoluciju u financijski sektor.

Savjetodavna tvrtka Accenture je u svibnju rekla da tri četvrtine anketiranih bankara vjeruje da će AI u iduće tri godine postati primarni način komunikacije banaka s klijentima.

Nordea, najveća banka na području nordijskih zemalja, je, primjerice, prošlog mjeseca objavila da će zahvaljujući automatizaciji ukinuti najmanje 4000 radnih mjesta, a uvela je i programe umjetne inteligencije koji odgovaraju na uobičajena pitanja klijenata. 

FSB priznaje da umjetna inteligencija pomaže smanjivanju troškova u financijskom sektoru, povećava profitabilnost i širi izbor za klijente, ali je dodao i da stvara zabrinutosti glede korištena osobnih podataka u AI aplikacijama. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

umjetna inteligencija, financije, BANKE, NENAPLATIVI KREDITI