Scena

PETER MORGAN, BEZ PARDONA: 'Kraljica je seljanka ograničene inteligencije'

Morgan je za časopis priznao da ne bi povjerovao da mu je ranije netko kazao kako će pisati scenarij za serije o Elizabeti II.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Tvorac serije "Crown", Netflixove dosad najskuplje tv produkcije o šest desetljeća vladavine aktualne britanske kraljice, Peter Morgan, Elizabetu II. je u intervjuu za Sunday Times nazvao ženom "ograničene inteligencije", dodavši da je kraljevska obitelj "jedna poremećena institucija".

Morgan je za časopis priznao da ne bi povjerovao da mu je ranije netko kazao kako će pisati scenarij za serije o Elizabeti II.

"Ne bi mi palo na pamet da se može još išta reći o toj seljanki ograničene inteligencije, koja bi puno radije brinula o svojim psima i uzgoju konja nego obavljala dužnosti monarha", rekao je.

Morgan, kojega opisuju kao zagriženog republikanca, kaže i da je impresioniran kraljičinom sposobnošću opstanka bez obzira na "katastrofalne pogreške", za razliku od parlamentarnih zastupnika koje su pogrešne odluke stajale karijere.

Članove kraljevske obitelji u intervjuu je nazvao "parazitima ili virusima koji mutiraju".

"Pogledajte samo koliko je premijera otpremila u lijesovima", nakon što su dobro 'izblamirali', a "ona je još na tronu, nadživjela ih je. Riječ je o jednoj poremećenoj instituciji i potpuno suludom sustavu, no možda im upravo on omogućuje da idu naprijed".

Peter Morgan je privatni život dugovječne poglavarice otkrio u filmu "Kraljica" iz 2006. u režimi Stephena Frearsa, a potom i na kazališnim daskama West Enda. Za ulogu Elizabete II. u spomenutom je filmu Oskarom nagrađena slavna britanska glumica Hellen Mirren.

Dok se taj film bavio Elizabetom u zreloj životnoj dobi, radnja serije "Kruna" prati život mlade princeze koja se udaje za Philipa Mountbattena u turbulentnim vremenima nakon Drugoga svjetskog rata.

Elizabetu II. u seriji utjelovljuje Claire Foy, koja je u BBC-jevoj mini-seriji "Wolf Hall" iz 2015. glumila drugu britansku kraljicu, Anne Boleyn.

Morgan je u svakoj sezoni serije "Kruna" planirao prikazati desetgodišnje razdoblje kraljičine vladavine, a priča počinje zamršenim preuzimanjem trona nakon smrti kralja Georgea VI. pod nadzorom tadašnjeg premijera Winstona Churchilla.

U trećoj o četvrtoj sezoni serije kraljicu će glumiti Olivia Colman.

Druga sezona serije na Netflixu se počinje prikazivati 8. prosinca, a četvrta će se emitirati tijekom 2019.