Svijet

BORIS JOHNSON UOČI OBLJETNICE BALFOUROVE DEKLARACIJE: London podupire rješenje dviju država

U tekstu objavljenom u nedjelju u dnevnom listu The Telegraph, Johnson je podsjetio na stajalište Londona oko izraelsko-palestinskog pitanja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Jedino održivo rješenje za sukob između Izraela i Palestinaca je "rješenje dviju država" koje bi uključilo stvaranje neovisne palestinske države, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, uoči stote obljetnice Balfourove deklaracije.

U tekstu objavljenom u nedjelju u dnevnom listu The Telegraph, Johnson je podsjetio na stajalište Londona oko izraelsko-palestinskog pitanja.

"Uopće ne sumnjam da je jedino održivo rješenje" ono o dvije države za dva naroda, piše Johnson.

On je na britansko stajalište upozorio uoči dolaska u London izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji će biti naozočan obilježavanju Balfourove deklaracije 2. studenog.

Prije sto godina, 2. studenoga 2017., britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour objavio je lordu Walteru Rothschildu, vođi židovske zajednice u Engleskoj, da britanska vlada podupire prijedlog stvaranja židovske države u Palestini - iako nije koristio termin "država" već "nacionalni dom za židovski narod" - pod uvjetom da taj čin ne utječe negativno na arapsko stanovništvo već nastanjeno u Palestini.

Ta britanska inicijativa bila je važna etapa u procesu koji je doveo 1948. do osnivanja neovisne države Izrael.

Dok Izraelci vjeruju da je ta deklaracija temelj moderne izrelske države, Palestinci vide taj dokument kao izdaju. Pismo nazivaju prvim od mnogi izdaja svijeta.

Johnson je podsjetio na "neosporan moralni cilj" Balfourove deklaracije ali je isto tako naglasio da dio dokumenta u kojem se poziva na zaštitu "nežidovskih zajednica u Palestini" nije u potpunosti realiziran.

Stajalište Londona je "dvije neovisne i suverene države" s Jeruzalemom kao "podijeljenim glavnim gradom", naglasio je britanski šef diplomacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BORIS JOHNSON, velika britanija, ENGLESKA, PALESTINA, izrael, SVETA ZEMLJA, bliski istok