Damir Gašparović

SUČAJ AGROKOR: Izdajnici i veleizdajnici

Sve je jasno, samo nije hrpi nesposobnih hrvatskih saborskih zastupnika kao ni činjenica da su Amerikanci spasili u stvari i njihove nesposobne guze.

Piše: Damir Gašparović

Iako nas već više od pola godine obmanjuju pričama o razlozima posrtanja Agrokora, na sceni je nastala nova velika uzbuna zbog otkrivanja zaštitnih klauzula američkog financijskog fonda Knighthead. Kao da je čudno da se fond koji je uložio milijardu eura u duboko posrnulu tvrtku želi zaštiti na svaki mogući način. I da se o tome dogovarao sa svim uključenima u priču s hrvatske strane. I još luđe od svega je uzbuna koje su podigle kvazi-oporbene stranke koje sve ovo vrijeme nisu imale hrabrosti na stol postaviti ključna pitanja o nastanku same tvrtke Agrokor i njene 25-godišnje privilegiranosti u Republici Hrvatskoj.

Posjetit ćemo na ključne činjenice o kojima smo govorili na početku krize:

1. Sasvim je jasno da je Agrokor u Hrvatskoj  25 godina imao potpuno privilegirani položaj i sasvim je jasno da "rok trajanja" Agrokora nije mogao biti duži od 1.7. 2020. godine - dana od kada stranci mogu postati vlasnici hrvatskog poljoprivrednog zemljišta;

2. Sasvim je jasno da je navodnim preuzimanjem Mercatora Agrokor bio zadužen više od dvije trećine svoje vrijednosti i da tadašnji "vlasnik" Agorkora Ivica Todorić to više nije bio. I da je odustajanjem zapadnih investitora od akvizicije u Turskoj kraj Agrokora morao početi;

3. Sasvim je jasno, da Sberbanka nije krenula ubrzano pumpati novac u Agrokor zbog ljubavi prema Agrokoru ili Ivici Todoriću već u pokušaju da se dovede u poziciju većinskog vjerovnika koji određuje sva pravila u posrnulom sustavu Agrokor;

4. Još jasnije je da su na to reagirale Sjedinjene Američke Države, zaustavile ulazak ruskog kapitala u Agrokor i preuzele kontrolu kroz Lex Agrokor i osigurale novac preko fonda Knighthead te je taj fond tako postao ako ne najveći onda bar najpivilegiraniji vjerovnik. Upućeni to znaju, jasno je i svakom prosječno obrazovanom hrvatskom građaninu a jedino nije jasno hrpi nesposobnih hrvatskih saborskih zastupnika kao ni činjenica da su Amerikanci spasili u stvari i njihove nesposobne guze.

Danas je tako najkorištenija riječ u Hrvatskoj - izdajnici. No pitanje je tko su onda veleizdajnici? Da nisu možda svi oni koji su šutili dok se Agrokor vani zaduživao s kamatama od 11% pa naviše? Nije li bilo jasno da će ta kamata kad-tad slomiti Agrokor i da prvi kapitalist skupo se zadužujući u stvari ugrožava 70 tisuća radnih mjesta u Republici Hrvatskoj? Nisu li na to trebale reagirati sve Vlade u ovih 25 godina? I svi premijeri i ministri financija? Nije li trebala reagirati Hrvatska Narodna Banka, Uskok i Državno dovjetništvo?

Nisu li veleizdajnici oni koji su poklanjali PIK-ove Ivici Todriću za jednu kunu? I ljetnikovce, lovišta i dvorce? Nisu li velizdajnici oni koji su mu dopuštali da preuzima velike udjele u tvrtkama i krši tržišnu utakmicu?  I tako redom..

Tako da, dragi moji saborski zastupnici, počnite postavljati prava pitanja! Ako uopće imate hrabrosti i čiste ruke, jer sa istih jasala plaćane su vaše izborne kampanje, u istoj toj tvrtci mnogima od vas zapošljavani su bračni drugovi, djeca ili očevi. Pa onda radite besplatnu predstavu i ustvari obmanjujete javnost. A ne znate objasniti kako je posrnuli Agrokor sada dobio miljardu eura uz kamatu od 4%. I gdje je  nestala razlika od 7% i više za koliko se do nedavno zaduživao? I gdje je uopće nestala priča o dubiozi od više od 40 miljardi kuna..     

Narod od vas očekuje jasne i za promjenu istinite odgovore, očekuje razotkrivanje priče do kraja. Očekuje povrat nestalog novca i striktnu zaštitu nacionalnih interesa, očekuje odgovore o 36 tisuća hektara najboljeg hrvatskog poljoprivrednog zemljišta i izvora Jamnice. Odgovor u čijem je to valsništu i tko danas točno ima hipotekarna prava na njih. I čijih je sve to ruku djelo! Prema tome, postavljajte prava pitanja, tu su, jasna i očita. Samo treba imat malo hrabrosti i malo pameti. Pa pokažite bar jedno od toga...

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sad, financije, ministri, vlada rh, Damir Gašparović, agrokor, rusi