Regija

BIH: Deklaracija o vojnoj neutralnosti RS krši Dayton i destabilizira državu

Tijesna vladajuća većina u parlamentu RS izglasala je, bez sudjelovanja oporbe i iza zatvorenih vrata, dokument kojim se dovodi u pitanje ranija odluka tijela vlasti BiH o strateškom cilju približavanja zemlje članstvu u NATO-u.

Piše: PolitikaPlus

Vlast u Republici Srpskoj predvođena Miloradom Dodikom izazvala je novu opasnu krizu u BiH jednostranim donošenjem deklaracije o vojnoj neutralnosti tog entiteta, čime je osporila činjenicu da je jedino BiH kao država subjekt međunarodnog prava i jedina koja donosi odluke iz područja vanjske politike, ističe se u srijedu u BiH u prvim reakcijama na usvajanje ove deklaracije.

Tijesna vladajuća većina u parlamentu RS izglasala je, bez sudjelovanja oporbe i iza zatvorenih vrata, dokument kojim se dovodi u pitanje ranija odluka tijela vlasti BiH o strateškom cilju približavanja zemlje članstvu u NATO-u.

 "Sukladno Daytonskom sporazumu vanjska politika BiH u isključivoj je ovlasti državnih tijela vlasti pa sukladno tome odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi ovlaštena tijela na toj razini i one se moraju poštovati", izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koji je i konačni tumač Daytonskog sporazuma.

U izjavi, koju je prenio portal Klix, Inzko je kazao kako u Daytonskom sporazumu jasno stoji da taj dokument ima primat nad bilo kojom odlukom što je donose entiteti.

Parlament RS je u noći između utorka i srijede, na sjednici na kojoj je bio zabranjen pristup zastupnicima iz oporbenih stranaka ali i novinarima, izglasao dokument pod nazivom "Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS".

Za dokument je glasovala tijesna većina od 44 od ukupno 83 zastupnika, koliko ih broji taj parlament, a "proguran" je na prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kojemu je na čelu Dodik.

U devet točaka deklaracije stoji niz općih mjesta poput konstatacije kako je teritorij RS nedjeljiv i zajamčen Daytonskim sporazumom, kojega su u tom entitetu opredijeljeni provoditi.

Stoji i to kako RS neće dopustiti "otuđenje" svog teritorija odnosno kako to neće imati pravnog učinka, što je zapravo ponovljeno odbijanje da se nepokretna vojna imovina u BiH uknjiži kao vlasništvo Ministarstva obrane i tako stavi u funkciju oružanih snaga BiH. To je ujedno i uvjet na kojemu inzistira NATO kako bi odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH u Alijansi.

Najzanimljivijim se čini članak 5. deklaracije koji kaže kako je RS "opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Daytonskog sporazuma".

"Sukladno tomu Narodna skupština RS donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti RS u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u RS, na kojemu bi se donijela konačna odluka o tom pitanju", stoji u tom članku.

Sve druge odluke o odnosima s vojnim savezima, navodi se u deklaraciji, prestaju vrijediti, a tijelima vlasti u RS kao i srpskim dužnosnicima u tijelima vlasti na razini države BiH zapriječeno je kako će snositi zakonske posljedice budu li djelovali drugačije nego što to piše u ovom dokumentu.

SDA: Deklaracija je "flagrantno kršenje" Daytonskog sporazuma

Ovim povodom tijekom dana oglasio se Stožer NATO-a u Sarajevu, koji ima savjetodavnu ulogu i tijelima vlasti u BiH pomaže u provedbi reformi potrebnih za dosezanje standarda koji vrijede za države članice Alijanse.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima istaknuli su kako NATO nikoga ne tjera u članstvo, ali su dodali i kako je to "suverena odluka država", što u prijevodu s diplomatskog jezika znači kako ih ne zanimaju odluke vlasti u Banjoj Luci.

"NATO će nastaviti raditi s tijelima vlasti BiH pružajući potporu njenom dugotrajnom vanjskopolitičkom cilju punih euroatlantskih integracija", stoji u izjavi iz NATO-ova stožera u Sarajevu.

Iz vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) bili su znatno oštriji u ocjeni postupaka Dodikove vlasti. U toj stranci ocjenjuju kako je deklaracija o vojnoj neutralnosti RS flagrantno kršenje Daytonskog sporazuma.

Podsjetili su kako je Predsjedništvo BiH, koje je jedino ovlašteno za vođenje vanjske politike, na tragu reforme sektora obrane započete još 2002. godine, donijelo odluku o tome da je cilj države punopravno članstvo u NATO-u i to se mora poštovati.

"Entiteti s tim nemaju ništa. Rezolucija ne može proizvesti nikakve učinke i bit će osporena svim ustavnim i zakonskim sredstvima, no ne treba podcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji", upozorili su iz SDA, uz konstataciju kako se Dodikova vlast definitivno potvrdila kao "remetilački faktor na zapadnom Balkanu".

SDA smatra kako je stoga nužna odlučna reakcija međunarodne zajednice.

SDA-ov potpredsjednik RS Ramiz Salkić izjavio je s tim u vezi kako je deklaracija parlamenta RS zapravo puno opasniji dokument nego što se to može činiti na prvi pogled, jer je očevidno kako Dodik provodi politiku definiranu izvan granica BiH.

"Takva politika ima zadaću destabiliziranja regije i pravljenja ravnoteže između suprotstavljenih sila. Mi ovdje jasno vidimo u čijem interesu on radi", rekao je Salkić očevidno aludirajući na ruske interese na Balkanu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SDA, milorad dodik, valentin inzko, NATO, RS, BIH