Mojbiz

BREXIT: Theresa May putuje u Bruxelles na sastanak s Junkerom

Premijerku će pratiti i britanski ministar zadužen za Brexit, David Davis, koji će također sudjelovati u razgovorima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Britanska premijerka Theresa May otputovat će u ponedjeljak u Bruxelles na sastanak s čelnikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, nekoliko dana uoči europskog summita posvećenog izlasku Velike Britanije iz Europske unije, doznaje se u nedjelju navečer iz ureda britanske premijerke.

Premijerku će pratiti i britanski ministar zadužen za Brexit, David Davis, koji će također sudjelovati u razgovorima.

Šefovi država i vlada zemalja Europske unije sastaju se u četvrtak i petak u Bruxellesu kako bi razmotrili dosadašnji tijek razgovora s Londonom oko britanskog izlaska iz članstva EU.

Iako Downing Street inzistira na činjenici da je sutrašnji sastanak predviđen već tjednima ranije, dolazak britanske premijerke u Bruxelles ostavlja dojam hitnosti, poslije posljednjeg, razočaravajućeg kruga razgovora o Brexitu, ocjenjuje agencija France Presse.

Nakon petog kruga pregovora o Brexitu, okončanih u četvrtak bez značajnijih postignuća, glavni europski pregovarač na Brexit Michel Barnier izjavio je da čelnicima EU-a koji će se okupiti na summitu idućeg tjedna neće moći predložiti otvaranje pregovora o budućim odnosima s Velikom Britanijom, ali je naglasio da je uz političku volju moguće postići odlučujući napredak u sljedeća dva mjeseca.

"Radili smo konstruktivno, razjasnili neka pitanja, ali nismo napravili velike korake naprijed. Na temelju toga ne mogu predložiti Europskom vijeću sljedeći tjedan otvaranje pregovora o budućim odnosima", rekao je Barnier u četvrtak izrazivši uvjerenost da je "uz političku volju odlučujući napredak nadohvat ruke u sljedeća dva mjeseca".

Barnier je izrazio zabrinutost zbog stanja pregovora u pogledu financijske nagodbe s Velikom Britanijom. "U vezi s tim pitanjem mi smo u slijepoj ulici, što je krajnje zabrinjavajuće", rekao je Barnier.

Europska unija traži da, prije nego li se otvore pregovori o budućim odnosima, bude postignut dovoljan napredak u tri prioritetna pitanja razdruživanja, a to su financijsko rješenje razdvajanja, sudbina građana EU u Britaniji i posljedice Brexita na Irsku, odnosno rješavanje pitanja graničnog režima na granici Irske i Sjeverne Irske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UK, velika britanija, THERESA MAY, EU, BREXIT, bruxelles