Zagreb

ZAGREB: Na 25. obljetnicu Caritasa najavljeno obilježavanje Svjetskog dana siromaha

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Mrzljak razgovarali su o već tradicionalnoj Caritasovoj predbožićnoj akciji 'Za 1000 radosti', kojom se prikuplja pomoć za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj.

Piše: PolitikaPlus/Hina

 U povodu obilježavanja 25. obljetnice osnivanja Hrvatskog Caritasa (HC) varaždinski biskup i predsjednik HC-a Josip Mrzljak u petak je, pozvavši građane na solidarnost, prenio poruku iz apostolskog pisma pape Franje da se ove godine 19. studenoga prvi put obilježava Svjetski dan siromaha.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Mrzljak razgovarali su o već tradicionalnoj Caritasovoj predbožićnoj akciji "Za 1000 radosti", kojom se prikuplja pomoć za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj.

Mrzljak je novinarima rekao kako je poseban razlog sastanka s Bandićem predavanje pisma koje poziva na obilježavanje Svjetskog dana siromaha, a upućeno je svim ljudima dobre volje.

"To je poziv svima da pojačamo svoje aktivnosti, ne samo prema materijalno siromašnim ljudima, nego i svima koji su siromašni na druge načine, primjerice kojima je potrebna naša pozornost, susretljivost a, dakako, i onima kojima je potrebna materijalna pomoć", rekao je.

Mrzljak je podsjetio i na akciju prodaje borića na središnjem zagrebačkom trgu, u kojoj je sudjelovao i Bandić, i pozvao građane da se pridruže takvim akcijama.

"Akcija 'Za 1000 radosti' ići će pod geslom 'daruj i obraduj'. Pozvat ćemo  građane da 19. studenoga na poseban način pokažu svoju solidarnost, a već smo odredili ljude koji će to pripremiti", najavio je Bandić.

Istaknuo je kako je sada prigoda da se, nakon lanjske Godine milosrđa i ovogodišnjeg proglašenja prvog Svjetskog dana siromaha, koji imaju univerzalnu poruku, svi solidariziraju s onima koji su u potrebi.

"Svako društvo počiva na pet stupova - obitelj i demografska obnova, znanje i obrazovanje, rad i zapošljavanje, otvorenost i sigurnost te solidarnost i socijalna pravda, bez kojih nema nijednog istinskog demokratskog i socijalno odgovornog društva", poručio je Bandić.