Mojbiz

ŽIVI ZID: Zakon o legalizaciji konoplje je veliki korak za naše društvo

'Naš prijedlog zakona je da se uklone sve prepreke za poljoprivrednu proizvodnju konoplje, da se cijela stabljika može koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji i dalje za preradu, kao što je poznato na europskom tržištU.'

Piše: Ivana Vranješ

Klub zastupnika  Živi zid  u  saborsku proceduru  uputio je Prijedlog o izmjenama i dopunama zakona o suzbijanju i  uporabi droga . Prijedlog  zakona  uklonio bi  mnoge zakonodavne prepreke  koje onemogućuju korištenje konoplje u medicinske, poljoprivredne i turističke svrhe

Što  se tiče korištenja  konoplje u poljoprivredne svrhe saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić  na konferenciji za novinare je rekao  kako  je poznato da se od  konoplje  može napraviti više od 25 tisuća proizvoda, a veliki  potencijal ima za proizvodnju  goriva. No ona se  danas koristi samo za proizvodnju  hrane za ljude i životinje. Osim toga njezin  uzgoj je ograničen na minimalno 1 hektar, a ljudi  koji su  kažnjavani za  zlouporabu  droga ne mogu se baviti uzgojem konoplje.

„Naš prijedlog zakona je da se uklone sve prepreke za poljoprivrednu proizvodnju konoplje, da se cijela stabljika može koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji  i dalje za preradu, kao što je poznato na europskom tržištu, gdje je dozvoljeno korištenje cjelovite biljke postoji ogromna potražnja i za konopljom. Stoga  zahtjev ide u tom smjeru  da se razvije hrvatska poljoprivreda“, rekao je Sinčić.

Kad je riječ o korištenju konoplje u  medicinske svrhe znanstveni članci pokazali su da smanjuje simptome i liječi   bolesti  kao  što su Aids, PTSP,  multipla skleroza,  karcinom,  dijabetes,  hepatitis, glaukom. Stoga Živi zid  predlaže da oboljelima koji koriste konoplju za liječenje omogući  njezin neograničen uzgoj, predlaže da se registriraju  poduzeća i fizičke osobe koji bi proizvodili  konoplju za medicinske svrhe.

„Imunološki zavod trebao bi biti jedan od glavnih proizvođača konoplje „, rekao je Sinčić. Živi  zid predlaže da se omogući korištenje konoplje u  rekreativne, turističke svrhe. Za  tu svrhu  trebalo bi se dozvoliti do šest  stabljika konoplje.

„Vjerujem da će se ovaj  zakon vrlo brzo naći u saborskoj raspravi. Slijedimo trend brojnih  europskih  i svjetskih zemalja koje su prihvatile Prijedlog  kao što su Austrija, Češka, Njemačka, Nizozemska, Finska, Francuska, Italija, Španjolska, Slovenija, Ujedinjeno  kraljevstvo. Vjerujemo da će se uspostaviti jedno tijelo koje će pratiti učinke ovog Zakona o legalizaciji konoplje, a koje će se sastojati od predstavnika Ministarstva zdravstva, poljoprivrede, turizma,  pravosuđa i gospodarstva“, zaključio je Sinčić. Uvjeren je da će  Prijedlog zakona o legalizaciji konoplje prihvatiti  i oporba i vladajući u  Saboru.

„Ovim  našim Prijedlogom zakona sprječava se paradoksalna situacija da je na neli način dozvoljeno korištenje i uvoz  medicinske  indijske konoplje , ali ne i proizvodnja što smatramo ograničavajuće za razvoj  naše zemlje. Hrvatska pomaže tako uvoznicima i stranim proizvođačima, umjesto našim. Imamo  priliku i kapacitet da zaposlimo ljude, da smanjimo nepotreban odljev deviza, uvoz“,  pojasnio je  saborski  zastupnik  Ivan Pernar.  Naglasio je legalizacijom do šest stabljika konoplje za rekreativne svrhe u potpunosti eliminira sivo, odnosno crno tržište marihuane i kompletna mreža  dilera se stavlja  izvan funkcije.

„Ovaj naš zakon će donijeti smanjenje troškova za   državu, jer će se rasteretiti sudove, državne institucije od procesuiranja benignih prekršaja“, izjavio je Pernar koji je rekao da je Zakon o legalizaciji konoplje  korak naprijed za  naše društvo.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LEGALIZACIJA, SABOR, marihuna, konoplja, ŽIVI ZID