Hrvatska

PLAN: Bernardić želi okupiti sve umirovljeničke stranke, uključujući Špikin BUZ i Grujićev SU

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je na sastanak u ponedjeljak predsjednike umirovljeničkih stranaka Silvana Hrelju (HSU), Milivoja Špiku (BUZ) i Lazara Grujića (SU) kako bi razgovarali o mogućnosti stvaranja umirovljeničkog bloka i suradnje na idućim izborima.

Problemi umirovljeničke populacije su među našim prioritetima i tome želimo razgovarati i na tim pitanjima surađivati s umirovljeničkim strankama, objasnio je potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić.

Kriza koju danas taj segment društva prolazi, među ostalim, i zbog izloženosti mirovinskih fondova Agrokoru u mandatu Vlade Andreja Plenkovića, uvelike podsjeća na krizu krajem devedesetih godina, zbog čega ćemo razgovarati i nastojati okupiti umirovljeničke stranke kako bismo zajedno došli do održivog rješenja umirovljeničkih problema, kaže Ostojić. Riječ je o razgovorima s perspektivom uključivanja umirovljeničkih stranaka u koaliciju s kojom ćemo izaći na iduće izbore, rekao je Ostojić.

Temelj za buduću predizbornu koaliciju je Deklaracija o dobrom društvu koju su u Koprivnici u ožujku ove godine potpisali predsjednici pet stranaka – uz Bernardića i Krešo Beljak (HSS), Silvano Hrelja (HSU), David Bregovac (Hrvatski laburisti) te Ivo Josipović (Naprijed Hrvatska).

Uoči sastanka u ponedjeljak, međutim, ponovno su oživjele dugogodišnje tenzije među umirovljeničkim strankama, a posebno je nezadovoljan HSU. Glasnogovornik HSU-a Jurica Galešić kazao je da će se odazvati na sastanak u ponedjeljak, dodavši kako im ipak "nije jasno po kojoj strategiji Bernardić poziva u koaliciju stranke koju vode inkriminirani lideri, a postoje samo na papiru".

Na tu kritiku Ostojić uzvraća uvjeravanjima da je "HSU SDP-ov dugogodišnji, vjerni i stožerni umirovljenički partner". Dodaje i kako SDP ne dijeli umirovljeničke stranke, ali ni sindikate, na lijeve i desne.

U saborskom Klubu zastupnika SDP-a neslužbeno se doznaje da se "svi pitaju što to i zašto Bernardić radi sa Špikom i Grujićem".

Podsjećaju na detalje iz njihove političke prošlosti, pri čemu Špiku navode kao vjernog koalicijskog partnera Milana Bandića, ali i HDZ-a, posebno u mandatu Tomislava Karamarka. Ističu pritom kako je Špika bio Karamarkov "glavni preslagivač" koji je uvjeravao javnost da Karamarko ima dovoljno ruku za formiranje nove parlamentarne većine nakon raspada koalicije s Mostom, što se pokazalo netočnim. Podsjećaju i na epizodu iz predizborne kampanje za prve europarlamentarne izbore kada je Špika bio kandidat na listi HDZ-a i na predizbornom skupu 10. travnja ocijenio "povijesnim danom".

Što se Grujića tiče, navode da je spominjan kao lažni invalid iz afere Rubala.

Za razliku od Hrelje i HSU-a, Špiki i Grujiću eventualna buduća suradnja s dosadašnjim političkim rivalima nije problematična jer ističu kako je nužno okrupnjivanje razmrvljene političke umirovljeničke scene te pozdravljaju Bernardićev poziv na sastanak jer vide "kompatibilnost sa stavovima SDP-a o umirovljeničkoj populaciji".

Rajko Ostojić suradnju BUZ-om i SU-om ne vidi kao problem, ističući da SDP može koalirati sa svima kojima je interes bolja Hrvatska, osim s HDZ-om, HNS-om Ivana Vrdoljaka i Tomislavom Sauchom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

umirovljenici, stranke, sdp