Tvrtke

Ivan Lovrinović o povjerenstvu za Agrokor: Naš je temeljni zadatak je da otkrijemo eventualne političke veze i utjecaje

Piše: Ivana Vranješ

Uoči održavanja prve sjednice novoosnovanog  istražnog povjerenstva  za Agrokor saborski zastupnik i član Povjerenstva Ivan Lovrinović u četvrtak je rekao kako očekuje da će  Povjerenstvo otkriti glavne  i potencijalne točke utjecaja između politike i koncerna .

 „ Naš glavni zadatak nije da provjeravamo  jesu li točni revizorski izvještaji, je li nešto knjiženo kako treba, time se  bavi revizija, sudski vještaci, na kraju krajeva DORH. Naš je temeljni zadatak da otkrijemo eventualne političke veze i utjecaje, dakle  jesu li pojedini zakoni pogodovali koncernu. „ rekao Lovrinović. Smatra da bi se morali naći pravi krivci , oni koji su u najvećoj mjeri utjecali  na stanje u  Agrokoru.

„ Izjavio sam da je Agrokor najveći sigurnosni problem u 2017 godini. Određene institucije morale su primijetiti, ako ne prije deset  godina, onda prije tri ili četiri godine da je prevelika zaduženost, ali i neke druge stvari vezane uz Agrokor, te dati mišljenje u kojoj mjeri Agrokor ugrožava nacionalnu sigurnost. Prije dva, tri tjedna tražio sam da se SOA očituje o tome, ali nisam dobio odgovore . Prema tome analiza i upozorenja nije bilo , te vidimo da sada imamo veliki problem i moramo utvrditi zašto, da li se utjecalo da ne dođe do takvih analiza“ ističe Lovrinović. Naglasio je će se Agrokor morati restrukturirati, ali je problematično kako restrukturirati.

 „ Lex  Agrokor nije dobar početak restrukturiranja Agrokora. Što se tiče restrukturiranja trebalo je dopuniti samo nekoliko članaka postojećeg stečajnog zakona, radilo bi se transparentno. Ovako mnoge stvari ne znamo. Založit ću se da se istraži Lex  Agrokor, tko ga je pisao, zašto su neke odredbe takve kakve jesu, da jednostavno dođemo do pravih odgovora“, zaključio je Lovrinović.

 Saborski zastupnik HDZ-a i član Povjerenstva  Josip  Borić je rekao kako  očekuje da Povjerenstvo bude otvoreno prema javnosti, da se ne zataje neke informacije.

„ Očekujem da ne bude niti  zlouporabe nekih informacija, da se na temelju toga unutar medijskog prostora stvaraju dojmovi, pokušaj određenih političkih stranaka da iskoriste to Povjerenstvo kao vlastitu pozornicu za vlastite interese. Morati ćemo naći dobru  mjeru između  svih nas u tom Povjerenstvu“, rekao je  Borić.

Dodao je kako ne može predvidjeti  koliko će to Povjerenstvo rasvijetliti istinu o Agrokoru, ali smatra da će se dosta informacija u javnosti pojaviti  koje su bile skrivene,  nedostupne ili nije bilo interesa da se objave, a to će Povjerenstvo kroz svoj rad u Saboru  pokazati javnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

agrokor, ivan lovrinivić, lex agrokor