Zagreb

Sajam Ambienta: Plenković - Drvoprerađivačka industrija ima ogromnu perspektivu za daljnji razvoj

Piše: Ivana vranješ

U Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma u srijedu svečano je  otvorena Ambienta 44, međunarodni  sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije.   Uz brojne visoke goste  svečanom otvorenju Sajma  prisustvovao je   predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović , ministar državne imovine Goran Marić , predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka  Burilović i gradonačelnik  grada Zagreba Milan Bandić.

 U svom obraćanju predsjednik Vlade Andrej Plenković je naglasio kako drvna i drvo-prerađivačka industrija čine 10 posto ukupnog  hrvatskog izvoza, te se  radi o grani koja ima ogromni potencijal  za daljnji razvoj, a veći naglasak treba staviti  na prerađivanje, odnosno proizvodnju namještaja.

 Spomenuo je kako je Vlada u travnju donijela strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u RH od 2017 do 2020 godine s odgovarajućim akcijskim planom za provedbu..

 „ To znači da želimo potaknuti sve  vas koji se  bave ovom djelatnošću , ovom granom  hrvatskog gospodarstva i na taj način u potpunosti valorizirati visoko kvalitetnu domaću proizvodnju i domaću sirovinu, osobito slavonski  hrast koji je prepoznat na tržištu“, rekao je premijer.

 Gradonačelnik  Grada Zagreba Milan  Bandić je rekao kako sajam  Ambienta s obzirom na dugu i  respektabilnu povijest održavanja uživa status najvažnijeg poslovnog događaja  drvne industrije u Republici Hrvatskoj koji okuplja domaće i međunarodne proizvođače drvo-prerađivačke  industrije i dizajna. Dodao je kako održavanje sajma je od nacionalne važnosti za gospodarstvo Grada  Zagreba i Republike Hrvatske. Čestitao je  organizatoru sajma Zagrebačkom Velesajmu kao i svim  partnerima na uspješnoj poslovnoj priči koja će Grad Zagreb još  čvršće pozicionirati na međunarodnom poslovnom tržištu  kao nezaobilazno mjesto za stvaranje poslovnih prilika.

 Na sajmu  od 11 do 15 listopada posjetitelji će moći  vidjeti snagu i potencijal drvne industrije  renomiranih  domaćih i i europskih proizvođača iz 23 zemlje. U izlagačkoj cjelini Design  zone  prezentiraju se proizvodi  hrvatskih proizvođača koji su dobili svjetske nagrade za  dizajn  namještaja, rasvjete, te opreme za unutarnje i vanjsko uređenje prostora , ali i mladi još nedovoljno afirmirani  dizajneri, čije vrijeme tek dolazi

 Vodeći domaći proizvođači  široj javnosti predstavljaju namještaj, kuhinje, madrace, stolarske proizvode, podne obloge te niz mogućnosti korištenja drva kao potpuno prirodnog materijala i obnovljive sirovine

„ Predstavljamo Prima grupu koja je najveća namještaja grupa na području bivše  Jugoslavije. Vertikalno smo integrirani, što znači da imamo vlastite tvornice koje proizvode  sve vrste namještaja. U Hrvatskoj smo poznati kao brand maloprodajnog lanca s 55  dućana“, rekla je  Gordana Pušetić , direktorica  prodaje Prima namještaja iz Zagreba.Naglasila je da 25 posto ukupnog prihoda ostvaruju u izvozu, u sve zemlje Europske unije, sve poznate europske kuće namještaja od primjerice Kike, Luca su kupci proizvoda Prima namještaja. „ S obzirom da u Hrvatskoj imamo maloprodajnu mrežu s 55 salona 75 posto naših prihoda dolazi sa hrvatskog tržišta.  Smatramo da smo kroz 21 godinu postojanja na hrvatskom tržištu prepoznati, da dobro osluškujemo želje svojih kupaca i da proizvodi koji se u našim salonima prodaju apsolutno zadovoljavaju potrebe kupaca i onoga što kupci očekuju od nas „, izjavila je  Pušetić. Dodala je kako  Prima namještaj ima kompletni namještaj za dom, a kupci najviše pokazuju interes za kuhinje po mjeri i kuhinje po elementima, te su dobro  prihvaćena, a količina  kuhinja koja  se prodaje na mjesečnoj  bazi pokazuje da je riječ o  kvalitetnom proizvodu. Pušetić   je rekla kako Prima  namještaj ima svoj razvojni tim koji je raspoređen po  tvornicama, te neki dizajniraju  masovni namještaj, neki  madrace, a neki tapecirani program. Prima namještaj na  Sajmu Ambienta se  predstavlja novim kuhinjama koje su u prodaju od  idućeg mjeseca, najnoviju kolekciju za 2018 godinu, te programom masivnog namještaja

Iz Slavonskog  Broda predstavlja se  tvrtka Mobilar koja  se  bavi proizvodnjom i  prometom namještaja

 „ Postojimo 17 godina. Proizvodimo tapecirani namještaj i kutne klupe za blagovaone. Izvozimo u Austriju, Njemačku, Sloveniju i Francusku. Što se tiče Hrvatske imamo  dva, tri kupca, salona namještaja, ali i opremamo   hotele po Jadranu i cijeloj Hrvatskoj. U Hrvatskoj je najveći interes za naše sjedeće  garniture s ležećim  funkcijom, a u inozemstvu su zainteresirani za kutne klupe i kožne stolice“, rekao je Mihael Mitrić direktor tvrtke. Dodao je kako je plan  da se tvrtka u  budućnosti dalje razvija, da se investira u tehnologiju  i zaposlenike kojih je trenutno 75.

„ Teško je biti proizvođač namještaja u Hrvatskoj s obzirom na parafiskalne namete, i okruženja koje je prilično  depresivno, odljev radne snage“, ističe  Mitrić.

Spin Valis iz Požege se se predstavlja masivnim namještajem  od slavonskog  hrasta i bukve, među kojima su i nove  linije.

 „ To je naš tradicionalni  proizvod, to nam je  core business. Najviše izvozimo u Njemačku, Austriju, Belgiju, Nizozemsku, Italiju i ostale zemlje. Hrvatsko tržište je relativno plitko i mi smo tradicionalno usmjereni na izvoz, preko 90 posto plasiramo na inozemna tržišta, ali   smo prisutni i želimo biti prisutni i na domaćem  tržištu, rekao je predsjednik  Uprave Zdravko Jelčić. Spomenuo je da je Spin  Valis bio jače suočen s  krizom u drvnoj industriji kada je nastupila 2008 godine, ali sada ima jedan kontinuitet rasta, razvoja i investiranja.

 „ Proizvođačima namještaja u Hrvatskoj okruženje nije naklonjeno, nije niti jednoj proizvodnji, pa tako niti namještaja, ali  zahvaljujući tradiciji, vrhunskoj sirovinskoj osnovi i prije svega znanju uspjeli smo se održati s jasnom vizijom za dalje“, zaključio  je Jelčić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sajam, ambienta, andrej plenković, drvoprerađivačka industrija