Mojbiz

ZAGREB: Hrvatski savez udruga invalida rada obilježio 50 godina djelovanja

U svom obraćanju predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Josip Petrač osvrnuo se na povijest nastanka Saveza i njegove aktivnosti. Podsjetio je kako 60 tih godina, kad je bila kriza prvi su bez posla ostali invalidi rada, te je u to vrijeme osnovano šest udruga, stvorila se kritična masa i uvjeti za osnivanje Saveza.

Piše: Ivana Vranješ

Hrvatski  savez  udruga invalida rada  već 50 godina djeluje s ciljem  unaprjeđenja  društvenog  položaja invalida rada , prevencije nastanka ozljeda na radu, zaštite prava invalida rada  i svih osoba s invaliditetom. Jedna od glavnih aktivnosti  Saveza od samog osnutka je pravno savjetovalište za sve osobe s invaliditetom.

Svečano  obilježavanje 50 obljetnice rada Saveza održano je u utorak u Zagrebu prigodnim kulturnim programom, te dodjelom zahvalnica i priznanja istaknutim institucijama i pojedincima za promicanje  invalida rada. Svečanost je održana pod  pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović,    gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nade Murganić.

U svom obraćanju  predsjednik Hrvatskog   saveza udruga invalida rada  Josip  Petrač osvrnuo se na  povijest nastanka Saveza i njegove aktivnosti. Podsjetio je kako 60 tih godina, kad je bila kriza prvi su  bez posla ostali invalidi rada, te je u to vrijeme osnovano  šest udruga, stvorila se kritična masa i uvjeti za osnivanje Saveza.

„ Savez ima 36 udruga , Oko pola milijuna  je u Hrvatskoj osoba s invaliditetom, a od toga je preko 60 posto invalida rada. Prema evidenciji Mirovinskog osiguranja 2011 godine  bilo je  263  tisuće invalida rada“, rekao je Petrač. Naglasio je  kako je u zadnje dvije godine broj invalida  rada  porastao na 163 tisuće, a još nije napravljena analiza  uzroka koji su doveli do tog invaliditeta, ali je vjerojatno povezano s novim tehnologijama na radu.

„ Već 10 godina se borimo da se prihvati naš prijedlog  Zakona o financiranju udruga osoba s invaliditetom, jer je to za njih drugi dom, ovdje imaju ravnopravnog sugovornika. Nadam se da će taj zakon ugledati uskoro svjetlo dana“, zaključio je Petrač.

Zamjenica  gradonačelnika Grada Zagreba  Jelena Pavićić  Vukičević rekla je kako 50 obljetnica Saveza je  velika i značajna .

„ Dokaz je to da bez obzira na društvene i političke promjene ste ostali svi zajedno  čvrsto ujedinjeni  u vjeri da svojim društvenim djelovanjem možete pomoći invalidima rada“, izjavila je  Jelena  Pavičić Vukičević  , te je rekla kako nitko ne zna   da li će tijekom svoje profesionalne karijere postati invalid rada.

„ Stoga je  posebna odgovornost svih nas koji na bilo koji način djelujemo u javnom  životu da se trudimo kako da poboljšamo uvjete rada svih radnika. Invaliditet se može dogoditi svakome, a problemi s kojima se osobe s invaliditetom susreću zapravo su problemi koje u  suvremenom svijetu ima svaki čovjek“, rekla je Jelena Pavičić Vukičević.

Državna tajnica  Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa  naglasila je kako potpisivanjem  Konvencije o pravima osoba s invaliditetom prije 10 godina  Vlada  RH opredijelila se  za zaštitu i unaprjeđenje prava osoba s invaliditetom što je i potvrdila donošenjem Strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom od 2017 do 2020 godine

„ Kao koordinatori provedbe i praćenja ovog važnog dokumenta svjesni smo činjenice da je pred nama puno obveza pogotovo  što se  tiče vještačenje, profesionalne rehabilitacije,  na području osiguranja usluga i zapošljavanja osoba s invaliditetom“, rekla je Pletikosa. Naglasila je kako je prema evidenciji Hrvatskog zavoda  za zapošljavanje 2015 godine zaposleno 2 613 osoba s invaliditetom što je 39 posto više nego 2014 godine.

Naglasila je kako je  s ciljem osiguranja većeg stupnja neovisnosti osoba s najtežim stupnjem invaliditeta koji žive u vlastitom domu Ministarstvo u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom osiguralo uslugu osobnog asistenta u kontinuitetu od 2016 godine uključeno je 1488 osoba.

„ U provedbi ovog programa uključene su i udruge invalida rada kao i Savez. S ciljem većeg stupnja socijalne uključenosti tih osoba Savez provodi projekt unaprjeđenja mogućnosti ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada. Vjerujemo da će i na ovaj način pomoći osobama s invaliditetom da pronađu svoje mjesto na tržištu rada  kojem pripadaju“, ističe Pletikosa.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Hrvatski savez udruga invalida rada, INVALIDI, ZAGREB