Svijet

EUROPA: Donald Tusk poziva Puigdemonta da ne proglasi neovisnost

Tusk je u govoru istaknuo svoju pripadnost etičkoj manjini i osobno iskustvo policijskog nasilja u vrijeme dok je bio antikomunistički aktivist 80-ih godina prošlog stoljeća.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u utorak je osobno pozvao čelnika Katalonije da ne proglasi neovisnost jer bi to bila odluka koja bi mogla spriječiti dijalog.

"Pozivam da u vašim namjerama poštujete ustavni poredak i ne proglasite odluku koja bi učinila takav dijalog nemogućim. Različitost ne smije i ne treba voditi do sukoba čije bi posljedice sigurno bile loše za Katalonce, Španjolsku i cijelu Europu", rekao je bivši poljski premijer tijekom govora na regionalnom forumu u Bruxellesu.

Tusk je u govoru istaknuo svoju pripadnost etičkoj manjini i osobno iskustvo policijskog nasilja u vrijeme dok je bio antikomunistički aktivist 80-ih godina prošlog stoljeća.

On je pripadnik Kašuba, zapadnoslavenskog naroda koji pretežno živi u povijesnoj poljskoj pokrajini Pomeraniji.

Čelnik Europskog vijeća pozvao je španjolskog premijera Mariana Rajoya da "potraži rješenje problema bez upotrebe sile".

Tuskovo obraćanje održano je samo nekoliko sati prije Puigdemontovog govora u Barceloni u kojem bi mogao jednostrano proglasiti neovisnost Katalonije, zbog čega je španjolska vlada pojačala sigurnost na zračnim lukama i želježničkim stanicama u toj pokrajini.

Glasnogovornik španjolske vlade u utorak je pozvao Puigdemonta da ne poduzima nikakav nepovratni korak.

"Tražit ću od Puigdemonta da ne poduzima ništa nepovratno, da ne kreće putem bez povratka, da ne proglašava jednostrano neovisnost i da se vrati u legalni okvir", rekao je glasnogovornik Inigo Mendez de Vigo novinarima.

Puigdemont bi trebao govoriti pred katalonskim parlamentom u 18 sati te iznijeti posljedice referenduma o samoodređenju od 1. listopada koji je španjolski ustavni sud proglasio nelegelnim.

Očekuje se da bi u tom govoru mogao  jednostrano proglasiti nezavisnost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donald tusk, neovisnost, Europsko vijeće, EU, ŠPANJOLSKA, KATALONIJA, Carles Puigdemont