Regija

BEOGRAD: Srpska strana ne odbacuje mogućnost zajamčenog mandata za Hrvate u Skupštini Srbije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbija je spremna razmotriti izmjenu zakonskih rješenja, pa i promjenu Ustava, kojima bi se omogućilo hrvatskoj manjini izravnu zastupljenost u parlamentu Srbije, naveo je među ostalim novi predsjednik srpske strane u Međunarodnom mješovitom odboru (MMO) Srbije i Hrvatske Ivan Bošnjak u ponedjeljak u Subotici.

On je vodio sastanak koji su članovi srbijanskog dijela MMO-a održali u sjedištu Sjeverno-bačkog okruga s predstavnicima hrvatske manjine u sklopu priprava za susret s izaslanstvom državnih tijela Republike Hrvatske.

„Interes je hrvatske manjine, a jedna od obveza koja je potpisivanjem ovoga sporazuma Srbija preuzela, jeste zajamčeno mjesto na svim razinama“, rekao je Bošnjak na konferenciji za novinare poslije sastanka.

Kroz dijalog i konzultacije sa stručnom javnošću, dodao je, „pokušat ćemo inicirati izmjenu određenih zakonskih rješenja, s jedne strane, a s druge, očekujemo da zbog ovoga – ne samo manjinskog pitanja nego i drugih pitanja - dođe do eventualnih ustavnih promjena“, kako bismo pridonijeli da to pitanje bude nadvladano. Dodao je kako su predstavnici hrvatske manjine naveli i problem nepostojanja prostora odnosno financiranja udruga kulture u više mjesta Vojvodine.

„Na razini nekoliko lokalnih samouprava dat ćemo signale s republičke razine da se osigura dovoljno prostora i odgovarajuće uvjete za njihov rad. Naravno, uobičajeno je pitanje financiranje tih organizacija, pa ćemo s truditi da u sljedećem razdoblju pronađemo odgovarajuća sredstva za njihove aktivnosti“, rekao je Bošnjak.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić izjavio je kako su predstavnici hrvatske manjine govorili o otvorenim pitanjima ali su i pohvalili rad državnih tijela za ona koja su riješena.

„Kod navođenja problema, za ona jednostavnija dobili smo obećanja da će biti riješena, a kod složenijih iskazana je spremnost da se napokon otvoreno razgovara, prije svega u cilju implementacije Međudržavnog sporazuma o zaštiti srpske i hrvatske manjine u dvije zemlje“, naveo je među ostalima Bačić.

Predsjednik srpskog dijela MMO-a Ivan Bošnjak na koncu je rekao kako je u tijeku usuglašavanje s hrvatskom stranom o datumu i mjestu održavanja sljedeće sjednice Mješovitoga odbora, koja bi trebala biti održana do Božića ove godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POLITIKA, HRVATI, SRBIJA, SKUPŠTINA SRBIJE