Regija

Vučić o presudi Oriću: Treba se suzdržati teških riječi, reagirat će pravosuđe

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak, u prvim reakcijama na oslobađajuću presudu ratnom zapovjedniku Srebrenice Naseru Orliću, kako "životi Srba očigledno nisu vrijedni kao životi drugih" te je najavio kako će srbijansko ministarstvo pravosuđa reagirati na tu presudu, istodobno pozvavši Srbe da grade prijateljstvo i budućnost sa susjedima Bošnjacima.

Komentirajući oslobađajuću presudu Vučić je kazao kako će se Srbija morati sama boriti za pravdu.

"Životi Srba očigledno nisu vrijedni kao životi drugih. Srpska suza nema roditelja", kazao je Vučić najavivši reakciju srbijanskog ministarstva pravosuđa te istaknuvši da nije "na njemu kao predsjedniku države da izgovara najstrašnije moguće riječi".

Istaknuvši kako su Srbi "optuživani i osuđivani", a da "ni Haradinaj, ni Orić niti neki drugi nikada neće biti krivi za Srbe koji su stradali", Vučić je kazao da "poziva sve Srbe da ne pokažu i ne izgovore nijednu tešku riječ protiv naših susjeda Bošnjaka, već da gradimo prijateljstvo i budućnost" dodavši da "istinu nijedan sud ne može sakriti".

Nećemo bježati ni skrivati istinu, tako gdje smo za nešto odgovorni trebamo prihvatiti, ali i jasno i nedvosmisleno kazati ono za šta su drugi odgovorni, rekao je uz ostalo Vučić.

Dodao je da on sam nije reagirao na neke izjave koje smatra spornima, poput one albanskog premijera Edija Rame o tome da Srbija napreduje ka EU a nije priznala Kosovo te one potpredsjednika HDZ-a, koji ga je nazvao četnikom, a, kako je rekao, njegovi nisu bili ni četnici, ni partizani, već Srbi koji su stradali od ustaške ruke. "Svi su na to šutjeli, i u Hrvatskoj su šutjeli", rekao je Vučić i dodao da ni na to nije odgovarao.

Sud Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je oslobodio optužbi za ratni zločin Nasera Orića, bivšeg zapovjednika obrane Srebrenice kojemu se sudilo zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu civila srpske nacionalnosti.

Orić je bio optužen zajedno s pripadnikom srebreničkih postrojbi Armije BiH Sabahudinom Muhićem, a teretilo ih se za ubojstvo troje srpskih civila počinjeno u selima u okolici Srebrenice 1992. godine.

Sudsko vijeće nepravomoćnom presudom odlučilo je kako tužiteljstvo u postupku nije ponudilo dokaze koji bi izvan razumne sumnje potvrdili kako su Orić i Muhić sudjelovali u počinjenim ubojstvima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

pravosuđe, srbija, orić, bih