Svijet

POHVALNO, U HRVATSKOJ BI NABILI NOVI POREZ: Škotski SNP obećaje platiti troškove građanima EU-a nakon Brexita

Govoreći u nedjelju na BBC-u čelnica SNP-a Nicola Sturgeon potvrdila je plan da pomogne građanima EU-a u škotskom javnom sektoru.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Škotska nacionalna stranka (SNP) Nicole Sturgeon u nedjelju je obećala da će državljanima EU-a koji rade u škotskom javnom sektoru nakon Brexita platiti troškove koji bi mogli nastati zbog predložene britanske registracijske sheme.

"SNP vjeruje da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati u jedinstvenom tržištu EU-a i nastaviti imati koristi od slobodnog kretanja ljudi", stoji u dokumentu stranke objavljenom na početku njezine godišnje konferencije.

"To je jedini način da se apsolutno zajamče postojeća prava građanima EU-a i članovima njihovih obitelji, a kao i Britancima koji žive i rade drugdje u EU", kaže se u tekstu.

Dok britanska vlada želi nakon Brexita provesti predloženi sustav koji bi dao građanima EU-a  "regulirani status", škotska vlada želi poduzeti "konkretne korake kojima bi pomogla".

Plaćanje troškova koji bi proizašli iz Brexita građanima EU-a koji rade u javnom sektoru "pomoći će nam da zadržimo liječnike, medicinske sestre i druge vrijedne službenike koje trebamo", kaže se u tekstu.

Govoreći u nedjelju na BBC-u čelnica SNP-a Nicola Sturgeon potvrdila je plan da pomogne građanima EU-a u škotskom javnom sektoru.

"Zbog čega? Zbog toga jer to pomaže pojedincima, pomaže nam da zadržimo ključne radnike u NHS-u (nacionalnom zdravstvenom sustavu) kao i javnim službama i to šalje poruku državljanima EU-a da želimo da ostanu jer su ovdje dobrodošli", kazala je Sturgeon.

Više od 60 posto glasača u Škotskoj odlučilo se prošle godine na referendumu o Brexitu ostati u EU dok je Ujedinjeno Kraljevstvo kao cjelina glasalo za izlazak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BREXIT, ŠKOTSKA, SNP, EU, nicola sturgeon