Hrvatska

MINISTAR KUJUNŽIĆ: Hrabrost, odlučnost i žrtva devedesetih godina ne smiju biti zaboravljeni

Piše: PolitikaPlus/Hina

S drugoga simpozija medicinskih sestara i tehničara iz Domovinskog rata"Da se ne zaborave devedesete", održanog u srijedu u Karlovcu, ministar zdravstva Milan Kujundžić poručio je da se tog vremena trebamo sjećati s ponosom te da hrabrost, odlučnost i žrtva na kojoj je Hrvatska sagrađena ne smiju biti zaboravljeni, a duh toga vremena trebamo sačuvati zauvijek.

"Na žrtvi svih branitelja i sestara, tehničara i liječnika sagrađena je Hrvatska, ali ostanimo i sada uz svoje bolesnike, dajmo im svoje znanje i vještinu, ostanimo u svojoj Hrvatskoj i ostavimo je svojoj djeci", rekao je Kujundžić i dodao da su Hrvati stoljećima sanjali svoju državu, da su je u nametnutome Domovinskom ratu dobili, i to platili krvlju, te da je upravo zdravstveni sustav iz ranih devedesetih svijetli primjer koji treba svijetliti i u budućnosti.

"Naš zdravstveni sustav i njegovu dostupnost i kvalitetu za sve Hrvate treba sačuvati i zato u ime premijera Andreja Plenkovića i svih članova Vlade poručujem da su hrvatski zdravstveni djelatnici i devedesetih godina i sada čvrsti oslonac u sigurnosti, temelj na kojem počiva društvo, i hrvatski se zdravstveni sustav ne smije zaboraviti", istaknuo je.

Rekavši kako je istina da mnogo toga trebamo popraviti, Kujundžić je poručio kako pritom ne treba zaboraviti da stvaranje i uređenje države ne ide preko noći, kako ne smijemo dopustiti da nam klone duh zbog svakidašnjih slabosti središnje ili lokalne vlasti i napuštati Hrvatsku, nego treba ovdje ostati i boriti se da se izgradi uređena i prosperitetna država.

Župan Damir Jelić podsjetio je nazočne da je na današnji dan, 4. listopada 1991. napadnut Karlovac. Govoreći o obrambenome Domovinskom ratu, istaknuo je da to bio "put davanja i žrtve", da u ovom užurbanom vremenu katkad trebamo zastati i sjetiti se nekih svjetionika i slijediti ih jer su to primjeri iz kojih se, rekao je, vidi da logika sile nije mogla biti jača od poruke srca i logike duha, posebno duha tisućljetnog sna.

"Pritom su u ostvarenju tisućljetnog sna o hrvatskoj državnosti najljepše one niti koje ste vi ugradili, i neka nam one budu motiv u služenju domovini", rekao je Jelić.

Predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Ljerka Pavković rekla je da je simpozijima, koji će se nakon prošlogodišnjega u Lipiku te ovogodišnjega u Karlovcu, sljedećih godina organizirati u drugim gradovima, cilj da se ne zaborave svjedočanstva te da se isprave mnoge nepravde jer dio zdravstvenih djelatnika ima braniteljski status, a dio njih nema.

"Mi sestre želimo biti jednake među jednakima, a mnoge medicinske sestre koje su skrbile o hrvatskim braniteljima nemaju nikakav status", upozorila je Pavković.

Ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor pozvao je sve sudionike Domovinskog rata da zapišu svoja svjedočanstva i da građu dostave tom centru jer Domovinski rat nije samo vojna i politička faktografija.

"NATO-ovi časnici su nam zbog vatreno-tehničkih omjera snaga davali prognozu da ćemo izdržati obranu Hrvatske maksimalno dva tjedna, ali Hrvatska se obranila. Pokazalo se da je srce i domovinski motiv jednako važan, a kad je u pitanju humanost i spašavanje života, vaš je doprinos bio vrlo važan i zato vas molim pišite svoja svjedočanstva, nama povjesničarima ćete kroz ove simpozije omogućiti da prezentiramo za budućnost što ste sve činili", poručio je.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić prisjetio se granatiranja bolnice, najprije rodilišta, a zatim i operacijskog trakta te pomaganja ranjenicima na bojišnici, te je pozvao sve medicinske sestre i liječnike koji imaju snimke s ratišta da ih pronađu i dostave udruzi, da budu svjedoci vremena i žrtava tog vremena. Od prve takve građe snimljen je i danas prikazan prvi film od sedam minuta.

Organizatori simpozija su Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata, Hrvatska udruga medicinskih sestara i karlovačka Opća bolnica, a pokrovitelji su Hrvatska komora medicinskih sestara i ministarstva zdravstva, obrane i hrvatskih branitelja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Milan Kujundžić, DOMOVINSKI RAT