Hrvatska

MA NEMOJ: I Vučić drži da su za njegov posjet Zagrebu potrebne mirnije okolnosti

Beogradski mediji ocjenjuju kako su posljednjih dana iz Hrvatske 'stigli signali da službeni Zagreb nije dobro primio izjave srpskih dužnosnika', koje su 'protumačene kao relativiziranje srpske agresije na Hrvatsku iz devedesetih'.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić drži da do njegova posjeta Zagrebu treba doći kad se bude moglo razgovarati u mirnijim okolnostima, objavili su u srijedu beogradski elektronički mediji nakon jutrošnjih najava da bi najavljeni susret s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović mogao biti odložen.

"Predsjednik Vučić smatra, a čini mu se da je i predsjednica Grabar Kitarović suglasna s tim, kako je bolje da do posjeta dođe onda kad se bude moglo razgovarati mirno i u drugačijoj atmosferi", prenijela je agencija Tanjug ocjenu iz izvora bliskih srbijanskom predsjedniku.

Beogradski mediji navode kako "datum posjeta nije bio ni utvrđen, niti potvrđen", premda se nagađalo kako bi se dvoje šefova država mogli sastati u Zagrebu tijekom studenog ili najkasnije do kraja ove godine.

U međuvremenu je iz ureda hrvatske predsjednice priopćeno kako u ovom trenutku ne postoje preduvjeti za ostvarenje posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj  "jer najnoviji razvoj događaja i ozračje ne pridonose izgradnji međusobnog povjerenja".

Beogradski mediji ocjenjuju kako su posljednjih dana iz Hrvatske "stigli signali da službeni Zagreb nije dobro primio izjave srpskih dužnosnika", koje su "protumačene kao relativiziranje srpske agresije na Hrvatsku iz devedesetih".

"U Zagrebu se zanemaruje činjenica da su te izjave uslijedile kao reakcije na hrvatski Zakon o braniteljima, u kojem se Srbija, srpski narod i pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj u zakon uvode kao agresori", navela je agencija Tanjug.

Odnosi Zagreba i Beograda pogoršali su se zadnjih dana nakon što je prvo u Beogradu otkriven spomenik majoru bivše JNA Milanu Tepiću koji je 1991. u samoubilačkom potezu dignuo u zrak skladište oružja u Bedeniku kraj Bjelovara, pri čemu je poginulo jedanaest hrvatskih branitelja, a zatim i zbog izjava srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji je Domovinski rat i velikosrpsku agresiju na Hrvatsku proglasio "građanskim ratom".