Svijet

Las Vegas: Policija identificirala počinitelja napada; 50 mrtvih i više od 400 ranjenih

"Nemamo pojma kakav mu je bio svjetonazor", kazao je šerif Joseph Lombardo iz lasvegaške policije. "Pronašli smo veliku količinu vatrenog oružja u sobi u kojoj je bio"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Lasvegaška policija identificirala je Stephena Craiga Paddocka (64) iz Nevade kao počinitelja pokolja na glazbenom festivalu u Las Vegasu u kojemu je, prema posljednjim podacima, ubijeno najmanje 50 ljudi, a više od četristo ranjeno, javljaju svjetske novinske agencije.

Najmanje 406 osoba prebačeno je u bolnice, priopćila je policija u Las Vegasu.

Usamljeni napadač otvorio je vatru na mnoštvo okupljeno na festivalu Route 91 Harvest u Las Vegasu. Tamo je bilo oko 22.000 ljudi.

Iako je prvo bilo rečeno da ga je policija ubila sada su se pojavile informacije da je izvršio samoubojstvo prije dolaska policije.

Policija je priopćila da je napad izveo sam i da vjerojatno nije povezan s militantnim skupinama.

"Nemamo pojma kakav mu je bio svjetonazor", kazao je šerif Joseph Lombardo iz lasvegaške policije. "Pronašli smo veliku količinu vatrenog oružja u sobi u kojoj je bio".

Iz policije se doznaje da je pronađeno najmanje osam komada vatrenog oružja.

Policija je izgleda pronašla njegovu suputnicu s kojom je bio u Las Vegasu. Ime joj je Marilou Danley (62) i azijskog je porijekla. Nije poznato je li ona osumnjičena za upletenost u napad.

Također su locirana dva automobila koja su pripadala osumnjičenom i pretražena je njegova kuća u Mesquiteu u Nevadi. Policija u Mesquiteu je priopćila da nije bio kažnjavan. 

Lombardo je na tiskovnoj konferenciji rekao da su među poginulima dva policajca koja nisu bila na dužnosti. 

Ozlijeđena su najmanje dva policajca koja su bila na dužnosti. Jedan od njih je u stabilnom stanju nakon operacije a drugi je zadobio manje ozljede.

Bijela kuća je priopćila da je predsjednik Donald Trump brifiran o napadu.

Trump se oglasio na Twitteru uputivši izraze sućuti žrtvama "užasne pucnjave" i njihovim obiteljima.

Papa je nazvao taj napad "bezumnom tragedijom".

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da ga je "užasnuo grozan napad" u Las Vegasu. 

"Ujedinjeno Kraljevstvo je uz američki narod... Moje su misli sa svima onima zahvaćenima tim nasiljem". 

Po broj mrtvih, za koji policija naglašava da je privremen, to će biti najsmrtonosnije masovno ubojstvo vatrenim oružjem u američkoj povijesti. Prošle godine u pucnjavi u noćnom klubu u Orlandu ubijeno je 49 ljudi.  

Po navodima svjedoka, napadač je vatru otvorio s 32 kata hotela Mandalay Bay i pucao po ljudima ispod sebe. Bilo je to treće i završne večeri glazbenog festivala Route 91 Harvest. 

Policija napominje da su glasine o drugim pucnjavama u tom području bile lažne.

Pucanje je počelo u 10.30  navečer po mjesnom vremenu i deseci pucnjeva iz automatske puške prekinuli su izvedbu country pjevača Jasona Aldeana, piše agencija dpa.

Pucnjevi su trajali više od minute, a stotine ljudi potražilo je sklonište ili pokušalo pobjeći s koncerta, dodaje njemačka agencija.

Alden je na Instagramu objavio da su on i njegova grupa dobro. "Večer je bila gora od stravične. Moje misli i molitve su sa svima koji su bili na koncertu".

Motivi napada zasad nisu jasni, a policija provodi opsežnu istragu. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koncert, pucnjava, umirovljenik, policija, Las Vegas