Svijet

Tražili 3,5 milijardi dolara za oduzetu imovinu: Američki sud odbacio tužbu Srbije zbog oduzete imovine u NDH

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki sud odbacio je tužbu kojom se od Hrvatske tražilo 3,5 milijardi dolara odštete za imovinu oduzetu hrvatskim Židovima, Srbima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata, objavilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Skupina tužitelja je u svibnju 2016. od suda zatražila da Hrvatskoj naloži isplatu odštete od 3,5 milijardi dolara za imovinu oduzetu Židovima, Srbima i Romima stradalima za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske od 1941. do 1945.

Tužba je odbačena nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora, MVEP ističe da Republika Hrvatska nije sljednica NDH, pa ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene u tom razdoblju, stoji u priopćenju.

"Postojeći zakon ne dopušta pojedincima čija je imovina oteta tijekom holokausta da traže odštetu na sudu ako su u međuvremenu promijenili državljanstvo. Vlasnike židovske imovine to pogađa više od drugih", istaknuo je State Department u izvješću o vjerskim slobodana za 2016. i pozvao Zagreb da ubrza rješavanje tog problema.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

židovi, romi, tužba, srbija, amerika