Zagreb

SANDRA ŠVALJEK I DARINKO KOSOR: Aneksom ugovora o SRC Svetice atletsko-nogometni centar pretvara se u nogometni

Pozvali su sve gradske zastupnike, a posebice HDZ-ove te Neovisne za Hrvatsku, da na skupštinskoj sjednici u četvrtak ne podrže taj prijedlog gradonačelnika Milana Bandića.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek i Darinko Kosor u ponedjeljak su se usprotivili aneksu ugovoru o ulaganju sredstava u sportsku građevinu Sportsko rekreacijski centar (SRC) Svetice, između Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i Grada Zagreba kojim se, kako su rekli, izgradnja atletsko-nogometnog centra pretvara u izgradnju nogometnog kampa na gradskoj imovini.

Pozvali su sve gradske zastupnike, a posebice HDZ-ove te Neovisne za Hrvatsku, da na skupštinskoj sjednici u četvrtak ne podrže taj prijedlog gradonačelnika Milana Bandića.  

"Prijedlog aneksa vezano za Svetice je zloupotreba gradske imovine. To vidimo i s pojavom nove firme koja se u aneksu ugovora pojavila, mogućeg privatnog interesa koji se krije iza te nove firme, a na štetu najviše atletičara koji gube svoju dvoranu i atletske sadržaje, ali i svih građana koji žive u okolici Svetica i Maksimira", istaknuo je Kosor na konferenciji za novinare ispred SRC Svetice, u ime Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a.

Oni su reagirali na Prijedlog zaključka o izmjenama Zaključka o davanju prethodne suglasnosti za ulaganje sredstava u sportsku građevinu SRC Svetice, koji je na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u četvrtak, 28. rujna.

Podsjetio je da ugovor o SRC Svetice nije bio tako zamišljen prije dvije godine kada je usvojen u Gradskoj skupštini, u vrijeme kada je on bio njezin predsjednik, već da je bio zamišljen tako da bude 50 posto nogometni dio, a ostalih 50 posto atletska dvorana, atletska staza i javni sadržaj za sve građane sa slobodnim ulazom.

"Sada se atletsko-nogometni centar pretvara u nogometni kamp na gradskoj imovini. Nemam ništa protiv HNS-a i nogometnog kampa, ali ovo je gradska imovina u centru grada koja će njima biti dana na 20 godina", rekao je Kosor te istaknuo kako to smatra prijevarom građana, atletičara i gradskih zastupnika iz prošlog saziva Gradske skupštine koji su skoro jednoglasno, i vladajući i oporba usvojili prijedlog ugovora atletsko-nogometnog centra.   

"Čekali su se očito izbori da se promijeni većina u Gradskoj skupštini i da onda ide aneks ugovora, što znači da su i prije dvije godine imali namjeru prevariti građane i atletičare. Ovakvom izmjenom ugovora se atletičari tjeraju s prostora na kojem su trenirali zadnjih 100 godina. Nudi im se alternativa u Klaki, što nemam ništa protiv jer je i obnova Klake projekt HSLS-a, ali kad smo zamišljali Svetice bilo je zamišljeno da to bude atletsko-nogometni centar  i po meni tako treba ostati", rekao je Kosor.

Pozvao je sve gradske zastupnike, a prije svega zastupnike HDZ-a koji su sada većina, a prije dvije godine su kao oporba glasali za atletsko-nogometni centar, "da zadrže isti stav koji su imali prije dvije godine i da se ne daju izmanipulirati gradonačelniku Bandiću i da ne glasaju za predloženi aneks". Kosor je pozvao i sve druge gradske zastupnike, a posebno Neovisne za Hrvatsku, da zaborave ideološku podjelu i ne podrže taj prijedlog aneksa, jer se ovdje isključivo radi o tome "hoćemo li podržati zlouporabu gradske imovine ili ne".  

Švaljek: Novi ugovor je štetan za građane i atletiku i suprotan onome što je ranije Gradska skupština podržala

Sandra Švaljek je istaknula da se tim aneksom smanjuje površina građevine za 9000 kvadrata, a što je jedna trećina od ranije predviđenog. Rekla je i da se smanjuje veličina igrališta za 5000 kvadrata. "Sve skupa je to 20 posto manje izgrađenosti nego što je bilo ranije planirano", naglasila je.

Rekla je da se zapravo radi o tome da je iz cijelog projekta izbačena atletska dvorana, odnosno atletski centar.

"Znamo da je isključivo zahvaljujući izgradnji atletskog centra Skupština podržala da se gradi Sportsko-rekreacijski centar, da to ne bi bio samo nogometni kamp. Međutim, izgleda da se sada naknadno ovim aneksom ugovora pokušava izigrati onaj originalni plan", rekla je Švaljek.

Istaknula je i kako se sada pojavljuje i tvrtka Svetice sport, na koju se prebacuju svi poslovi, a s kojom ranije nije zaključen niti ugovor o zakupu, a niti ugovor o izgradnji. "Možemo opravdano sumnjati da se iza pojavljivanja te firme krije privatni interes", rekla je Švaljek. Dodala je i kako se aneksom ugovora također produžuju svi rokovi u odnosu na one prvobitne.

Zaključila je da je takav novi ugovor štetan za građane i atletiku i suprotan onome što je ranije Gradska skupština podržala.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sandra švaljek, ZAGREB, GRAD ZAGREB, ŠRC SVETICE, SRC Svetice, darinko kosor