Tvrtke

VLADA: Predstavnik države u skupštini Đure Đakovića ovlašten da glasuje za dokapitalizaciju

Piše: PolitikaPlus/Hina

Vlada je u petak ovlastila predstavnika države u skupštini Đure Đakovića da glasuje za odluke kojima se otvara put za dokapitalizaciju toga društva putem Zagrebačke burze, odnosno izdanjem 12,5 milijuna novih redovnih dionica po najnižoj cijeni od 20 kuna za dionicu.

Vlada je dala ovlast svom opunomoćeniku Zvonimiru Novaku, pomoćniku ministrice gospodarstva, da glasuje i za produljenje mandata postojeća četiri člana Nadzornog odbora za tri mjeseca.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić rekla je na sjednici Vlade da bi se dokapitalizacija provela na način da se na Zagrebačkoj burzi ponudi na prodaju paket od 12,5 milijuna novih redovnih dionica, pojedinačne cijene od 20 kuna. 

"Za kupnju tih dionica mogli bi se javiti svi ulagatelji koji bi za koji bi za taj paket ponudili najmanje pojedinačno 800 tisuća kuna", kazala je Dalić. Izdavanje će biti uspješno, kako je rekla, ako se unaprijed uplati i upiše svih 12,5 milijuna novih dionica.

Dodala je da bi se odlukom skupštine dioničara isključilo pravo prvenstva postojećih dioničara da sudjeluju u ovoj dokapitalizaciji, a donijela bi se i odluka koja bi omogućila da se ne izdaje prospekt.

"Ta odluka skupštine i ta dokapitalizacija pokrenuta je ponudom koju je podnio investitor Crni čelik. Hoće li se ta ponuda realizirati i hoće li doći do dokapitalizacije i upisa novih dionica, vidjet će se u jasnom i transparentnom burzovnom procesu", istaknula je Dalić.

Proces dokapitalizacije, kako je dodala, može uspjeti samo i jedino ako paket od 12,5 milijuna novih dionica po najnižoj cijeni od 20 kuna bude uplaćen u cijelosti.

Prema obrazloženju iz vladine odluke, na sjednici glavne skupštine, koja se treba nastaviti večeras u 19,00 sati, očekuje se protuprijedlog dioničara temeljem zaprimljene obvezujuće ponude tvrtke Crni čelik d.o.o., a na način da se donese odluka o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu i izdavanjem novih dionica uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Tim prijedlogom namjerava se prikupiti 250 milijuna kuna, čime bi se temeljni kapital Đure Đakovića povećao na nešto više od 453 milijuna kuna.

Dioničari Đuro Đaković grupe u četvrtak nisu na glavnoj skupštini raspravljali i odlučivali o prijedlogu odluke o povećanju temeljnog kapitala, kao ni o iznesenom protuprijedlogu, već su to odgodili za petak, 22. rujna navečer. 

Nakon što je u dokapitalizaciji provedenoj u srpnju i kolovozu prikupljeno samo 51,1 milijun kuna, Uprava te tvrtke je sredinom kolovoza predložila da se na jučerašnjoj skupštini odlučuje o prijedlogu nove dokapitalizacije u kojoj bi se izdanjem novih nešto više od pet milijuna dionica prikupilo 100,87 milijuna kuna, dok bi poziv za upis bio upućen samo jednoj fizičkoj ili pravnoj osobi za koju se utvrdi da bi upisala sve nove dionice. 

Sredinom prošlog tjedna, 13. rujna, Đuro Đaković grupa je izvijestila da je zaprimila obvezujuću ponudu zagrebačke tvrtke Crni čelik d.o.o. za ulaganje u kapital te grupe u iznosu od 250 milijuna kuna, a čime bi nedavno osnovana tvrtka, čiji su osnivači dva ulagača iz Kuvajta i Kanade, stekla više od 50 posto vlasništva u Đuri Đakoviću.

U objavi su tada prenijeli i tri uvjeta tvrtke Crni čelik za njihovu obvezujuću ponudu - odluku glavne skupštine da se temeljni kapital poveća za 250 milijuna kuna izdavanjem novih dionica po cijeni od 20 kuna uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, "a što će u konačnici predstavljati više od 50 posto ukupnog vlasništva", potom odlukom da novoizdane dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje te onom da u sedmeročlani Nadzorni odbor Đure Đakovića uđe četiri člana koje će odrediti Crni čelik.

"Uprava je mišljenja da ponuđeni iznos od strane društva Crni čelik d.o.o. uvelike zadovoljava sve potrebe društva za financijsku konsolidaciju, ulaganje u razvoj te u partnerstvu s ponuditeljima stvara realnu osnovu za izlazak na inozemna tržišta i stvaranje odgovarajućeg boniteta prema kreditnim institucijama", istaknuli su tom prigodom iz Đuro Đaković grupe. 

Po podacima iz sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu, tvrtka Crni čelik d.o.o. osnovana je krajem kolovoza ove godine, a osnovali su je Steve Daskos iz Kanade i Hamad M.A.A. Alwazzan iz Kuvajta. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

đuro đaković, dokapitalizacija, vlada rh, glasovanje