Svijet

BEZ DRUGE ŠANSE: Merkel ne želi drugu debatu sa Schulzom

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je u srijedu prijedlog svojeg glavnog suparnika da ponove televizijsku debatu kojom joj on nije uspio oduzeti prednost u anketama.

Vođa socijaldemokrata Martin Schulz zaostaje za Merkelinim konzervativcima za oko 14 postotnih bodova.

Schulz je predložio drugu debatu u pismu, tvrdeći da nisu spomenuli mnoga ključna pitanja u prvoj debati održanoj 3. rujna, primjerice digitalni razvoj, budućnost tržišta rada, mirovine i obrazovanje.

CDU je ideju odbacio. "Angela Merkel sa zadovoljstvom je sudjelovala u televizijskoj debati. Ispalo je jako dobro. I ona na tome staje."

Njemačka ministrica rada Andrea Nahles, iz redova SPD-a, optužila je konzervativce da su kukavice jer ne žele drugu debatu u kojoj bi bilo riječi o pitanjima kao što su zdravstvo, obrazovanje i mirovine koja su bila jedva dotaknuta u debati 3. rujna.

"Po mojem mišljenju, to je slabo od Merkel", kazala je.

Schulz (61) je prirodniji javni govornik od Merkel (63), no u debati joj nije uspio zadati snažan udarac, djelomično zato jer se dvije stranke slažu u pogledu mnogih pitanja.

Merkelin nastup uvjerljivijim je ocijenilo 55 posto gledatelja, a Schulzov samo 35 posto, po ispitivanju Infratesta Dimapa za televiziju ARD.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

schulc, angela merkel, debata