Hrvatska

MINISTRICA DIVJAK: Stručnjaci nisu moji, ni Jokićevi ili Barišićevi

Prvih stotinu dana otkako obnaša dužnost ministrice znanosti i obrazovanja bili su za Divjak povod briefingu za novinare gdje je sažela glavne teme na kojima se, kako je rekla, intezivno radilo otkako je preuzela Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ustvrdila je u srijedu da stručnjaci - članovi stručnih radnih skupina "nisu njezini, ni Jokićevi ili Barišićevi", te najavila da će premijer Andrej Plenković u četvrtak izvijestiti kakvi su zaključci koalicijskih partnera - HDZ-a i HNS-a u vezi članova Posebnoga stručnog povjerenstva (PSP).

Prvih stotinu dana otkako obnaša dužnost ministrice znanosti i obrazovanja bili su za Divjak povod briefingu za novinare gdje je sažela glavne teme na kojima se, kako je rekla, intezivno radilo otkako je preuzela Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Iskorak je okupljanje stručnih radnih skupina; želimo ministarstvo budućnosti

"Okupljanje stručnih radnih skupina je iskorak. Ono što možete očekivati od mene, mojega tima i Ministarstva je stručnost, entuzijazam, hrabrost i otvorenost za suradnju, da pripremimo ne samo ovaj projekt", izjavila je ministrica.

Istaknula je kako ona i njezin tim žele da Ministarstvo znanosti i obrazovanja bude "ministarstvo budućnosti, time se vodimo, a ne želimo se baviti prošlošću".

Na opetovana novinarska pitanja o tomu tko će biti članovi PSP-a, ministrica je jasno odgovarala kako će javnost sve saznati u četvrtak nakon što zaključke iznese premijer kako je, dodala je, i dogovoreno. Najavila je da će tek potom i komentirati zaključke.  

Zanimanje novinara bilo je usredotočeno i na moguću novu poziciju bivšega voditelja Ekspertne radne skupine Borisa Jokića u stručnim skupinama, kao i na buduću poziciju rektorice Sveučilišta u Zadru Dijane Vican u PSP-u.

"Ono što treba naglasiti, svojatanje bilo kakvih rezultata ili reforme ne vodi tome da reformu uvedemo, vodi tome da opet raspravljamo o prošlosti, a ne o budućnosti, a svi mi koji imamo djecu, unuke ili to planiramo, izuzetno su nam važni svaki mjesec i godina", ustvrdila  je Divjak.

Ponovila je kako je Ministarstvo pozvalo i poziva na argumentiranu suradnju sve koji žele sudjelovati u procesu reforme obrazovanja i pridonijeti njezinoj što bržoj i kvalitetnijoj implementaciji, te izvijestila da je do sada na taj poziv pozitivno odgovorilo više od 220 članova, od ukupno 359 članova stručnih radnih skupina koji su radili i napravili postojeće kurikularne dokumente.

Divjak je dodala da, do sada, poziv nije prihvatilo samo nekoliko članova spomenutih stručnih radnih skupina.

Na novinarsku primjedbu kako "već stižu negativne reakcije" na tekst objavljen u Jutarnjem listu o tomu da se "Jokićev tim vraća u kurikularnu reformu", ministrica je kratko komentirala kako je Ministarstvo primilo jako puno pozitivnih reakcija vezanih uz poziv stručnjacima da sudjeluju u reformi obrazovanja.

"Ne možemo se nikoga odreći, dobrodošao je svatko tko zna i želi raditi, ali nema svojatanja rezultata", zaključila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.