Hrvatska

PU Karlovačka: U Hrvatsku teretnim vlakom Beograd-Rijeka jučer ušlo14 migranata

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ukupno14 migranata u četvrtak je ušlo u Hrvatsku vlakom koji je prometovao na relaciji Beograd – Rijeka, a pronađeni su u teretnim vagonima u Karlovcu i Ogulinu nakon čega su odrasle osobe po primitku medicinske skrbi i policijske obrade prepraćeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite dok su djeca odvedena u odgovarajuće ustanove Centra za socijalnu skrb, priopćila je u petak karlovačka Policijska uprava.

Sve zatečene osobe izrazile su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu, a u Republici Hrvatskoj strance koji traže zaštitu od progona u vlastitim zemljama prima Ministarstvo unutarnjih poslova, te su im na raspolaganju humanitarna i pravna pomoć nevladinih organizacija, uz potporu UNHCR-a. Tražitelji azila, potvrdio je Hini karlovački centar 193, smješteni su u prihvatni centrar Porin u Zagrebu, u kojem mogu biti dok se ne riješe njihovi zahtjevi za azil.

Riječ je o događaju o kojem su mediji dan ranije izvještavali no u tim se izviješćima spominjao muškarcu koji je zatečen u Karlovcu u vagonu s katranom kao i o brojka od devet migranata koju su navodili službeni izvori. Kasnije je međutim utvrđeno da nije riječ o katranu već o bitumenskoj masi te brojci od 14 osoba, od kojih je devet pronađeno u Karlovcu, a pet u Ogulinu.

Na željezničkom kolodvoru u Karlovcu,stoji u policijskom priopćenju od petka, u jednom od željezničkih vagona teretnog vlaka u kontejneru za prijevoz bitumena, pronađena je jedna osoba dok je u neposrednoj blizini karlovačkog željezničkog kolodvora, u naselju Drežnik, zatečeno još osam osoba, sve državljani Afganistana. U istom takvom kontejneru su na željezničkom kolodvoru u Ogulinu zatečena četiri državljana Afganistana i jedan državljanin Pakistana.

Jedan od ilegalnih migranata izvučen je i spašen iz mase bitumena u koju je bio umočen sve do vrata, a drugi je imao bitumen na rukama, te su obojica u karlovačkoj Općoj bolnici očišćeni, medicinski obrađeni i vraćeni policiji na daljnje postupanje, saznaje Hina u karlovačkoj bolnici.

Ravnatelj Ervin Jančić naglasio je da je u bolnici pregledano i četvero djece, te da nije nađeno da bi bili bolesni ili ozlijeđeni. On smatra po svemu što je vidio da je u ovoj izvanrednoj situaciji ophođenje prema migrantima dobro.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlak, migranti, srbija, croatia