Kultura

DUBROVAČKE LJETNE IGRE: Predstavljena moografija ''Nagrada Orlando - 40 godina''

Urednik monografije Zoran Mihajlović rekao je kako je ta nagrada postala institucija koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička postignuća u dramskom i glazbenom programu Dubrovačkih ljetnih igara.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predstavljanjem obljetničke monografije ''Nagrada Orlando - 40 godina'' u četvrtak je završio popratni program 68. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza.

Tom monografijom Hrvatska radiotelevizija obilježava punih 40 godina neprekinutoga postojanja nagrade Orlando na jednom od najstarijih i najistaknutijih europskih kulturnih festivala, nagrade koja je postala institucija kojom se slave najbolja umjetnička postignuća u dramskom i glazbenom programu Dubrovačkih ljetnih igara. Nazvana je logično i efektno – Orlando – prema srednjovjekovnom vitezu koji stoljećima na kraju Straduna čuva Grad. Kako često biva, pokretači nisu niti slutili što su tada pokrenuli. Nagrada je zaživjela vlastitim životom i prerasla iz prestižnog priznanja u pravu instituciju, neodvojivo vezanu za Grad iz čijih je ulica, pretvorenih u ljetnu pozornicu, izniknula. Monografija je objavljena u nakladi Hrvatske radiotelevizije pod uredništvom Zorana Mihajlovića dok su suradnici i autori tekstova izdanja Hrvoje Ivanković, Željka Turčinović i Sanda Vojković koji su i predstavili monografiju u Sponzi.

Urednik monografije Zoran Mihajlović rekao je kako je ta nagrada postala institucija koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička postignuća u dramskom i glazbenom programu Dubrovačkih ljetnih igara.

''Pokretač nagrade bio je 1976. godine informativno-politički mjesečnik IZBOR jedno od izdanja novinske kuće Vjesnik, a nakon gašenja 1992. HRT preuzima pokroviteljstvo te nagrade. Okosnicu monografije čine obrazloženja koja ocjenjivački sudovi daju svake godine najboljim dramskim i glazbenim postignućima. Dramske predstave, a posebno koncerti su događaji trenutka, događaji koji imaju vremensko ograničenje i upravo zato obrazloženja imaju povijesnu vrijednost jer su dokument vremena u kojem su nastali pa mogu biti građa i doprinos za neka buduća vremena'', rekao je Mihajlović.

Povezanost Grada, Igara, Hrvatske radiotelevizije i naravno - umjetnika, potvrdit će brojni gosti na ovom predstavljanju među kojima će se naći i neki od dobitnika nagrade Orlando. Oni su svojim izvedbama pridonijeli da Dubrovačke ljetne igre postanu festival brojnih umjetničkih vrhunaca i utrli put generacijama stvaralaca i interpreta nakon sebe.