Hrvatska

SVETVINČENAT: Kardinal Puljić predvodio misno slavlje u povodu 70. obljetnice smrti blaženog Miroslava Bulešića

Miroslav Bulešić proglašen je blaženikom 28. rujna 2013. godine. Rođen je 1920. godine u Čabrunićima u općini Svetvinčenat, za svećenika je zaređen 1943.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Središnja biskupijska proslava 70. obljetnice mučeničke smrti blaženog Miroslava Bulešića, svećenika i mučenika održana je u četvrtak navečer u Svetvinčentu  na trgu ispred župne crkve, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić

Istaknuvši  kako je "počašćen što vodi euharistijsko slavlje u povodu 70. obljetnice nebeskog rođenja mučenika blaženog Miroslava Bulešića", kardinal Vinko Puljić je  brojnim vjernicima rekao kako je Bulešić ostavio svijetli trag u Katoličkoj crkvi ne samo na ovim prostorima, već i puno šire. Upravo zbog toga , ističe Puljić  "svi se trebaju nadahnuti njegovim životu, njegovoj hrabroj vjeri i vjernosti i ponositi se njime".
 
"Svi zajedno moramo se ohrabriti u ovom ozračju beznađa. Ugledajmo se u blaženog Miroslava Bulešića koji je ostavio svijetli trag u Katoličkoj crkvi i zato se s njime moramo ponositi" - poručio je kardinal Vinko Puljić i dodao da život Miroslava Bulešića kao svećenika mora biti nadahnuće jer je,  kako je rekao "njegov osnovni cilj bio odgoj djece i mladih".
   
"Danas na poseban način osjećamo potrebu tim mladima dati smisao života jer su oni otupili elektronikom, ne znaju razmišljati pa se čudimo što su bezvoljni. Nisu se kao djeca igrali, a  igranje čini sposobnost mašte. Djeci smo naprosto ukrali djetinjstvo" - naglasio je kardinal Puljić dodavši kako je blaženi Miroslav Bulešić djecu znao odgojiti.  Osim toga, smatra on, "kroz život Miroslava Bulešića može se iščitati da je bio ponosan što je svećenik i što pripada svojem hrvatskom narodu".
 
Miroslav Bulešić  proglašen je blaženikom 28. rujna 2013. godine. Rođen je 1920. godine u Čabrunićima u općini Svetvinčenat,  za svećenika je zaređen 1943.   U kolovozu 1947. u Buzetu je bio službeni pratitelj izaslanika Svete Stolice Jakoba Ukmara, koji je u župnoj crkvi dijelio sakrament krizme, što su komunističke vlasti  23. kolovoza htjeli spriječiti, no nisu uspjeli.  Dan poslije na krizmi u Lanišću  pred očima milicajaca napadači su upali u župni dvor,  teško pretukli mons. Ukmara, a  Bulešića  su izboli nožem u grlo. Od rana je umro. Komunističke vlasti nisu dopustile da Bulešić bude pokopan u rodnoj župi u Svetvinčentu, pa je pokopan u Lanišću. Njegovo je tijelo tek 1958. preneseno na groblje u Svetvinčenat, a 2003. u posebnu kriptu u zidu župne crkve.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Miroslav Bulešić, vinko puljić, ISTRA, KATOLIČKA CRKVA, SVETVINČENAT