Hrvatska

PREMIJER NA ŠPANCIRFESTU: Jačanje partnerskih odnosa s Varaždinom i županijom

Premijer je u Varaždinu posjetio i tvornicu Kalnik, dio koprivničke Podravke, ocijenivši to dobrim primjerom gospodarske suradnje dviju županija.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i njegovi današnji domaćini na Špancirfestu u Varaždinu, gradonačelnik Ivan Čehok i župan Radimir Čačić istaknuli su da očekuju jačanje partnerskih odnosa središnje vlasti s gradom i županijom.

Premijer Plenković je u četvrtak posjetio Varaždin i Špancirfest, a s njim su bili i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar turizma Gari Cappelli, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Nakon sastanka s čelnicima gradske i županijske vlasti te saborskim zastupnicima i obilaska varaždinskih ulica i trgova gdje je u tijeku 19. Špancirfest, premijer je izjavio da je posjet „sve interesantnijem i sadržajnijem Špancirfestu i izvođačima i ponudom za desetke tisuća posjetitelja“ iskorišten i za razgovor o jačanju partnerstva između središnje vlasti te grada i županije.

„Sve ono što hrvatska Vlada može učiniti za jačanje gospodarstva, poboljšanje kvalitete života ljudi, ulaganje u obrazovanje, sveučilište... sve su to potezi koje ćemo poduzimati u suradnji s Gradom Varaždinom i Varaždinskom županijom“, rekao je Plenković. Naglasio je  kako je i današnje potpisivanje ugovora u Vladi u Zagrebu kojim Opća bolnica Varaždin dobiva 49 milijuna kuna za projekt izgradnje dnevne bolnice  dokaz Vladinih konkretnih poteza.

Plenković je rekao da ga veseli što se paralelno obnašaju mandati na državnoj i lokalnoj razini vlasti.  „Na tom je tragu i zajednički dijalog kojim Vlada želi unaprijed, prilikom planiranja proračuna, uzeti u obzir sve razvojne prioritete svih dijelova Hrvatske, pa tako i Varaždina i Varaždinske županije“, kazao je predsjednik Vlade.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok očekuju državnu potporu za projekte vezane uz obrazovanje, razvoj gospodarstva i novih tehnologija, informatičkog kampusa, zdravstva, infrastrukturnih projekata, a župan Radimir Čačić rješavanje pitanja 15 milijuna kuna godišnje koje bi država trebala dati Varaždinskoj županiji za troškove izgradnje i održavanja škola po modelu javno-privatnog partnerstva.

„Dugovi države prema Varaždinskoj županiji, koja to više ne može trpjeti i puca po šavovima, su preko 30 milijuna kuna neto, na 65 milijuna kuna izvornog proračuna i na to ne treba dodati nijednu riječ“, rekao je Čačić koji očekuje da se to riješi u bilo kojoj formi koja je prihvatljiva Vladi.

Premijer je u Varaždinu posjetio i tvornicu Kalnik, dio koprivničke Podravke, ocijenivši to dobrim primjerom gospodarske suradnje dviju županija.

„Cilj je Vlade da pomogne daljnje tehnološke napretke i u Kalniku i u sličnim tvornicama kako bismo omogućili da postoji dovoljan broj proizvodnih linija koje bi dugoročno osigurale otkup hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u stopostotnom iznosu kroz nekoliko godina. I to u pravo vrijeme jer je brzina 'od polja do stola' svojevrsna logika hrvatske poljoprivrede. Želimo se osloniti na svježe, hrvatsko, kvalitetno, a Podravka to i izvozi u 60-ak zemalja“, rekao je Plenković nakon posjeta Kalniku, a uoči nastavka posjeta sjeveru Hrvatske  odlaskom u Koprivničko-križevačku županiju.