Turizam

NP KRKA: Noć šišmiša

Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša.

Piše: PolitikaPlus

U organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, Noć šišmiša će se održati u petak, 25. kolovoza 2017. s početkom u 19.30 na dječjem igralištu u Skradinu.
 
Za djecu i roditelje organiziran je program po sljedećem rasporedu:

  • 19.30     Dječje igralište u Skradinu – dječje likovne radionice i interaktivne igre, šišmišolimpijada, špilja dugonogog šišmiša, potraga za šišmišima bat-detektorom, posjet kućici za šišmiše, šišmiškviz, rasplesani šišmiš, mali špiljar i vještičji kutak. Novost ove godine su šišmišorigami Luke Barižona i aktivnost malog špiljara u istraživanju špilja Udruge Hyla, društva za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Republike Hrvatske.
  • 20.30     Ispostava JU „NP Krka“ – predavanje „Kraljevi noći“ o životu šišmiša mr. sc. Danijele Hamidović

 
Prije predavanja odgojna skupina „Zečići“ iz Drinovaca izvest će prezentaciju, recitaciju i ples iz svog godišnjeg pedagoškog projekta Ovdje piše: Čuvajmo šišmiše. Djeca su se tijekom pedagoške godine kroz niz aktivnosti upoznavala sa životom šišmiša i sudjelovala u različitim aktivnostima zaštite istih.
 

  • 21.00  Trg Male Gospe u Skradinu – predstava Lara u svijetu životinja u izvedbi Kazališta „Smješko“ iz Zagreba. Riječ je o autorskoj ekološkoj predstavi namijenjenoj mlađoj publici u trajanju do 50 minuta. Kroz zaigrani pristup djevojčice Lare djeca upoznavaju autohtone i zaštićene divlje životinjske vrste. Klepetan Rodan, missica Risica, gospođa Šišmišica i zec Martin Lijepouhi samo su neki od šumskih likova koji će dati pokoji savjet što svaki čovjek može učiniti za njihov opstanak.

 
Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj zdravog okoliša. U Nacionalnom parku „Krka“ evidentirano je 17 svojti šišmiša, odnosno 48,6% ukupnog broja šišmiša zabilježenih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35. U špilji Miljacka II u NP „Krka“ zabilježena je jedna od najvećih kolonija dugonogih šišmiša u Europi koja broji oko 7 000 jedinki.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOĆ ŠIŠMIŠA, DALMACIJA, SKRADIN, NP KRKA