Mojbiz

HRVATSKI SABOR: Proizvođači podržavaju tzv. Pravilnik o voću i povrću, a oporbeni zastupnici smatraju da je to PR ministra Tolušića

U raspravi su sudjelovali saborski zastupnici, predstavnici Hrvatskih izvoznika, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske poljoprivredne komore.

Piše: Ivana Vranješ

Odbor za poljoprivredu  i Odbor za  gospodarstvo u petak  u Hrvatskom saboru održali su zajedničku sjednicu  na kojoj se raspravljalo  o utjecaju odredbi  Pravilnika  o inspekcijskom nadzoru  i kontroli  usklađenosti  voća i povrća, kojeg je  u kolovozu  Ministarstvo poljoprivrede izmijenilo.

U raspravi su sudjelovali saborski  zastupnici, predstavnici Hrvatskih izvoznika, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske poljoprivredne komore koji su se složili  da što prije treba uskladiti  cijenu kontrole voća i povrća. Također  slažu se da treba  zaštititi  hrvatske poljoprivredne proizvode i proizvođače, ali  se razilaze u načinima kako to učiniti. Saborski zastupnici su najviše su zamjerili što  sjednici  nije prisustvovao ministar  poljoprivrede Tomislav Tolušić, nego državna tajnica Marija Vučković.

„To što ministar  Tolušić  nije došao na sjednicu najviše govori o njegovom odnosu prema problemu“rekao je saborski zastupnik SDP-a Dejan Hajduković koji smatra  da je Tolušić  trebao na sjednici   i saborskim  zastupnicima objasniti   svoje poteze  vezano za donošenje Pravilnika. Razočaran je što niti jedan saborski  zastupnik  HDZ-a nije  bio na sjednici te je ustvrdio  da    hrvatska javnost  na taj način vidi  koliko se vladajuća stranka brine o proizvođačima.

„Nitko ne spori da treba zaštititi naše proizvođače, ali ne srljati na način kao Tolušić. Radeći stihijski ugrozio je naše izvoznike. Naši poljoprivredi  proizvođači  nisu otok i gledajući njihove interese ne možemo to raditi  na uštrb drugih, na uštrb industrije“, izjavio je Hajduković. Pozvao je na odgovornost ministra Tolušića, ali i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

„Što smo postigli ovim mjerama osim što smo ujedinili zemlje regije protiv sebe, izazvali  smo institucije EU-a“, rekao je  Hajduković  te je ustvrdio da  hrvatska poljoprivreda nije u dobrom stanju.  Naglasio je da je Hrvatska najveći uvoznik mesa  od zemalja u Europskoj uniji, da se prepolovila proizvodnja maslinovog ulja i  smanjila proizvodnja  vina, a to, kako je rekao poziva na uzbunu.

„Ministarstvo poljoprivrede donosi odluke bez  konzultacija i procjene analiza kako  rizika tako i posljedica za Republiku Hrvatsku.  Smatram da je riječ o PR-u ministra Tolušića  s obzirom da donosi Pravilnik, a tiče se zemalja s kojima imamo suficit u razmjeni“, izjavila je saborska zastupnica HSS-a Ana Marija Petin koja smatra da domaći proizvođači neće imati nikakve koristi.
 
„Svima nam je u interesu  zaštititi domaće proizvođače i proizvodnju, ali na drugačiji način, trebamo podići  domaću  proizvodnju, ali ovo po Tolušiću nije  dobar način  kako se to radi“,  rekla je Petin.

Za razliku od saborskih zastupnika proizvođači  voća i povrća i dalje podržavaju  ministra Tolušića u donošenju  Pravilnika.

„Možemo raspravljati o  cijeni kontrole, ali  pojačane kontrole su itekako bitne. U Hrvatsku ulazi više  voća i povrća, nego što se prikazuje. Deset godina  upozoravamo  na nepravilnosti koje se događaju, da su granice 'šuplje' da se roba ne kontrolira, da se lažno deklariraju proizvodi. Ne želimo politizirati, stati na ničiju stranu, naš interes je zaštiti hrvatske proizvođače“, rekao je  Hrvoje Gregorić,   predsjednik Zajednice  udruga hrvatskih povrćara

„Pod različitim deklaracijama u Hrvatsku se uvozi roba iz cijelog svijeta i to je veliki problem. Naš potrošač mora biti siguran i naš proizvođač ima  zadatak  da osigura svoj proizvod sa zdravstvenog i drugog stajališta, ali reperkusija  prevelikog  uvoza dovodi do toga da  proizvođač zatvara 'butigu' i odlazi u inozemstvo. O tome  bi trebalo razgovarati i tražiti načine kako obnoviti poljoprivrednu  proizvodnju u kojoj je teže raditi nego u bilo kojem drugom sektoru, a istovremeno zarade nema“, rekao je  predsjednik Hrvatske  voćarske zajednice Željko Banjavčić. Smatra kako je jedno od rješenja i donošenje Pravilnika o inspekcijskom  nadzoru i kontroli usklađenosti  voća i povrća s  tržišnim standardima, te njegovo donošenje su proizvođači  voća i povrća podržali, a podržavaju ga i dalje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UVOZ, TOMISLAV TOLUŠIĆ, POVRĆE, VOĆE, PRAVILNIK, MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, sabor