Kultura

ODLAZAK KRALJICE MEĐIMURSKE POPEVKE: Umrla čuvena Teta Liza

Često je muzicirala sa zagrebačkim etno-punkerima Cinkušima s kojima je snimila 1999. album Moje Međimurje, također je puno nastupala s mnogim manjim foklornim ansamblima, ali i s najvećim Ladom, s kojim je 2007. snimila album Teta Liza i Lado.

Piše: PolitikaPlus/eMedjimurje/Mislav Miholek

U subotu, 12. kolovoza u jutarnjim satima prestalo je kucati srce čuvarice međimurske popevke i plesa. U 93. godini preminula je legenda međimurske glazbe Elizabeta Toplek - Teta Liza, javlja eMedjimurje.hr, čiju kratku vijest prenosimo. U nastavku članka, spomenut ćemo njezin doprinos hrvatskoj glazbenoj baštini.

Rođena je 16. studenog 1924. godine. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalog i tri Porina. Posljednje dane svoga života boravila je u staračkom domu u Prelogu.

- Teta Liza, čuvat ćemo naše nasljedstvo, pjesmu i ples noseći vas u srcu - poručuju članovi KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava čija je Teta Liza bila članica.

Posljednji ispraćaj pokojne Tete Lize bit će u nedjelju, 13. kolovoza u 16 sati na groblju u Donjoj Dubravi.


***

Međimurka Elizabeta Toplek za vrijeme ponovnog otkrivanja hrvatske etno baštine sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća postaje poznata glazbenoj publici Hrvatske. Cijeli život je radila kao školska kuharica, ali istaknula se poznavanjem starih međimurskih popevki, te karizmom i suradnjom s mnogim hrvatskim glazbenicima. Svojom pojavom utjelovila je glazbenu baštinu najsjevernije hrvatske pokrajine.

Često je muzicirala sa zagrebačkim etno-punkerima Cinkušima s kojima je snimila 1999. album Moje Međimurje, također je puno nastupala s mnogim manjim foklornim ansamblima, ali i s najvećim Ladom, s kojim je 2007. snimila album Teta Liza i Lado. 2009. izdala je album Teta Liza I Tonček.

Branko Ištvančić snimio je 2002. dokumentarac Teta Liza u kojem ju je nazvao hrvatskom
Cesariom Evorom.

Odlazak Elizabete Toplek veliki je gubitak za hrvatsku narodnu kulturu i hrvatsku glazbu općenito. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BAŠTINA, MUZIKA, GLAZBA, ETNO, MEĐIMURJE, ODLAZAK, SMRT, ELIZABETA TOPLEK, TETA LIZA